Vi löser säkerheten till ditt sågverk
Publicerat: 2023-03-24

Vi löser säkerheten till ditt sågverk

Förhindra olyckor och öka säkerheten för anställda på sågverk. Vi hjälper dig med produkter och lösningar med fokus på säkerhet.

Kunskap

Skapa en bättre arbetsmiljö och förebygg olyckor

Varje år sker många olyckor på sågverk, genom att använda dig av säkra produkter kan du öka säkerheten på ditt sågverk, förebygga olyckor och skapa en bättre arbetsmiljö för anställda.

Hur kan vi på OEM Automatic hjälpa dig med detta?

Genom vårt samarbete med ledande tillverkare har vi tagit fram ett sortiment med säkra produkter som passar bra för sågverk. Vår målsättning är att kunna erbjuda en produkt och lösning oavsett om du behöver öka säkerheten vid din såglinje, timmersortering eller brädhantering.

Såglinje med passande produkter från OEM Automatic

Sex produkter med fokus på säkerhet

1. SÄKERHETSRADAR – ÖVERVAKAR DET FARLIGA OMRÅDET

En säkerhetsradar är ett utmärkt val för användning kring farliga maskiner och områden som till exempel vid en såglinje eller timmersortering. Säkerhetsradarsystemet övervakar det farliga området och detekterar rörelser från en människa som befinner sig i fältet. Samtidigt säkerställer systemet minimal driftstörning och överlägsen prestanda även där rök, damm, spån eller maskinavfall får optiska sensorer att generera falska alarm.

Systemet har två säkerhetsfunktioner:

  • Detekteringsfunktion: Sätter maskinen i säkert läge när någon befinner sig inom det farliga området
  • Återställningsfunktion: Förhindrar omstart av maskinen när någon befinner sig inom det farliga området

 

Produkten passar bra

Check Timmersortering
Check Såglinje

Säkerhetsradar
linje

2. LÅSBARA HANDTAG FÖR DÖRRAR & GRINDAR

Våra låsbara handtag lämpar sig väl för tuff miljö och passar därför bra i ett sågverk. Handtaget eller skjutregeln monteras på en dörr eller grind till ett farligt område som till
exempel en maskin med farliga rörelser. Med tillvalet Rear Escape Handle, som är en nödöppnare från insidan, minskar risken för operatörer att bli inlåsta i farligt utrymme. Handtagen går även få med inbyggt PROFIsafe som standard och du som slutanvändare väljer själv knappar, omkopplare och indikeringslampor.

Produkten passar bra

Check Timmersortering
Check Såglinje
Check Brädhantering

Låsbara handtag
linje

3. LÅSSYSTEM – UNDVIK ATT BLI INLÅST

Ett låssystem används ofta vid en lucka eller grind till en maskin med en farlig rörelse, alltså en applikation som innebär hög risk för operatören. Med hjälp av en manöverbrytare bryts manöverkretsen upp, maskinen stannar och nyckeln som frigörs från brytaren används sedan för att öppna låset vid luckan eller grinden. Om flera dörrar ska öppnas kan en växlingsenhet användas för att frigöra fler nycklar. Låssystemen är driftsäkra, enkla att installera och går att få med nödöppning från insidan för att undvika att bli inlåst.

Produkten passar bra

Check Timmersortering
Check Såglinje
Check Brädhantering

Låssystem
linje

4. SÄKERHETSMATTOR - OMEDELBART STOPP OCH 100 % AKTIVERINGSYTA

Med en säkerhetsmatta som primärt skyddsstopp gör maskinen ett omedelbart stopp när någon ställer sig på mattan. Säkerhetsmattorna är okänsliga mot damm och rök samt mindre föremål som exempelvis spån som faller ner i riskområdet. Mattorna lämpar sig därför väl vid en såglinje eller timmersortering.
Säkerhetsmattorna har en robust konstruktion, lång livslängd och full känslighet över hela ytan. Vi har även möjlighet att anpassa storleken på säkerhetsmattan efter dina önskemål.

Produkten passar bra

Check Timmersortering
Check Såglinje

Säkerhetsmattor
linje

5. MASKINSKYDD – SKÄRMAR AV FARLIGA OMRÅDEN

Ett maskinskydd fungerar som en säkerhet för operatörer genom avskärmning till en maskin eller annat farligt område. X-Guard från Axelent är ett flexibelt staketsystem med smarta detaljlösningar och kan måttanpassas för att få till en exakt lösning för ditt sågverk.

Produkten passar bra

Check Timmersortering
Check Såglinje
Check Brädhantering

Staketsystem
linje

6. LJUSRIDÅER & LJUSBOMMAR– SKYDDSANORDNING FÖR PERSONSÄKERHET

Ljusridåer och ljusbommar är en mycket användbar skyddsanordning som ger stor tillgänglighet till maskinutrustningen och kan övervaka stora områden. När en person, hand eller finger bryter ljusstrålen stannar maskinen upp och förhindrar en farlig situation. Ljusridåer och ljusbommar fungerar bra även där mekaniska skydd är opraktiska eller ergonomiskt oriktiga.
Ljusridåer & Ljusbommar

Fler produkter för ökad säkerhet

Kundsupport

Vår kundsupport svarar på alla typer av frågor.

phone 075-242 42 00

Skicka e-post Skicka e-post

comments Chatta