Sågverk
Publicerat: 2023-02-14

Automatisera & säkra ditt sågverk

Hur kan du optimera effektiviteten och säkerheten i ett sågverk? Genom en bred produktportfölj, med komponenter som fotoceller, låssystem, ultraljudsgivare, säkerhetsmoduler och mycket mer, erbjuder vi en helhetslösning inom sensorer och maskinsäkerhet. Med våra lösningar för den maskinbyggande industrin finns vi här när du vill automatisera och säkra maskinerna i ett sågverk.

Kunskap
Sågverk
Divider

Timmersortering, såglinje och brädhantering

Vi har gjort ett exempel där vi delar in ett sågverk i tre delar - timmersortering, såglinje och brädhantering. Nedan ser du dem var för sig och exempel på vilka komponenter vi kan erbjuda.

Check Effektivisera arbetet

Check Tryggare och säkrare arbetsmiljö

1. Timmersortering

Vi erbjuder komponenter som:
Låssystem med säkerheten inbyggd i form av kodade nycklar. Med minimal kabeldragning och hög skaktålighet lämpar sig våra låssystem väl där annars solenoidstyrda föreglingsbrytare skakar sönder. 

Låsbart handtag eller skjutregel? Välj vad som passar dig bäst, båda är elektriskt låsbara med hela 3000N hållkraft! Välj till knappar och indikeringslampor efter behov. Skulle du även behöva kommunicera på ett säkert sätt? Inga problem, vi löser även ProfiSafe kommunikation.

Med vår avståndsmätande laser håller du enkelt koll på var ditt rundvirke är. Använd laser för precisionsmätning eller endast för positionering.

Säkerhetsmattor med enkel installation och med 100 % aktiveringsyta säkerställer en robust och tålig lösning. Okänslighet mot damm och att spån faller ner i riskområdet innebär en högre driftsäkerhet jämfört med tex ljusstråleskydd som annars lätt störs ut.

Timmersortering

2. Såglinje

I vårt sortiment erbjuder vi:
Ultraljudsgivare, vilka är helt okänsliga mot virkets olika färgnyanser. Du får en mycket bra beröringsfri detektering vilket lämpar sig väl vid ströläggaren. Jämfört med en optisk lösning får du här en mer exakt detektering vilket innebär att du kan lägga ströt tätare och på så sätt effektivisera produktionen.

Vinkelgivare! Med våra vinkelgivare (pulsgivare) får du enkelt koll på positioneringen av de olika transportbanor som transporterar virket genom sågverkets processer. Välj inkrementell pulsgivare för position, hastighet eller rörelse. Behöver du veta en absolut position? Välj våra flervariga absoultkodade vinkelgivare där till och med ett strömavbrott inte rår på vinkelgivaren att tappa sin position. Detta innebär att du slipper hitta ändlägesgivare eller dylikt för att återställa processen utan kan fortsätta som innan strömavbrottet.

SIL 2/Pld säkerhetsradarsystem med överlägsen prestanda! Ett aktivt radarsystem som övervakar det farliga området runt såglinjen. Vår säkerhetsradar använder kroppsdetektering för att säkerställa att ingen människa befinner sig i det farliga området. Till skillnad mot optisk övervakning känner radarsignalen genom små föremål som tex. spån vilket säkerställer minimal driftstörning.

 
Såglinje

3. Brädhantering

Vi erbjuder exempelvis:
Fotoceller för beröringsfri detektering av virket. Vi har de flesta tekniker i vårt sortiment med både LED och laserljus samt flera varianter med multispänning och reläutgångar till ditt förfogande. Använd tidsfunktioner att filtrera bort störningar utomhus under skärmtaken eller varför inte de färg-och formokänsliga fotocellerna med bakgrundavbländning.

Vare sig du behöver mäta eller detektera använder du med fördel våra ljusridåer. Fördelen med de mätande ljusridåerna är att du får ett exakt mått på virkets längd och även diameter. Detta innebär att du hela tiden kan optimera produktionen i de olika processerna. För att detektera virkespaketen väljer du med fördel från vår LS-Serie. Ljusridåerna jobbar med en integrerad styrenhet vilket gör dem väldigt kompakta och lätta att bygga in i stolpar eller profiler.

Välj mellan parallella eller diagonala strålar samt olika detekteringshöjder så hjälper vi till att anpassa dina ljusridåer efter dina önskemål.

 
Brädhantering
Divider

produkterna för ditt sågverk

Fotoceller

Fotoceller

Fotoceller används för att beröringsfritt detektera olika objekt med LED- eller laserljus. Finns med flera olika tekniker, sändare/mottagare och mot reflektor där man bryter strålen eller direktavkännande där man känner direkt mot objektet. 

Check Långa avstånd upp till 60 m

Check Varianter med multispänning och reläutgång

Check Tidsfunktioner (filtrera bort oönskade störningar)

Check Direktavkännande med bakgrundsavbländning – färg- och formokänsliga

Ljusridåer

Ljusridåer

Har du föremål som behöver mätas eller räknas på ett mer effektivt sätt? Vi hjälper dig med kundanpassade ljusridåer skräddarsydda efter din applikation.

Check Mätning för ett exakt mått på ett objekts höjd, längd eller bredd

Check Positionsdetektion. Var befinner sig ert material inom ett visst område?

Check Detektering/räkning av material. Det finns en lämplig lösning oavsett vad du behöver upptäcka eller räkna

Avståndsmätare

Avståndsmätande laser

Med avståndsmätande laser blir det möjligt med precisionsmätning ner till hundradels millimeter eller upp till riktigt långa avstånd på 500 m med millimeterprecision.

Check Avståndsmätning och fastställande av positioner

Check Längd, tjocklek och diametermätning

Check Positionsövervakning av rörliga objekt

Check Positionering av lyftanläggningar och transportsystem

Ultraljudsgivare

Ultraljudsgivare

Beröringsfri detektering med ljudvågor. Ultraljud ger en färgokänslig och dammtålig detektering. Perfekt vid träbearbetning. Klarar temperaturer mellan -20 till +70 °C.

Check Avkänningsavstånd från 25–6000 mm

Check Analog eller digital utgång

Check Färgokänslig och klarar även transparenta föremål

Check Närvarokontroll eller mätning

Säkerhetsradar

Säkerhetsradar

SIL 2/Pld säkerhetsradarsystem. Certifierat för användning kring farliga maskiner och säkerställer överlägsen prestanda, där rök, damm eller maskinavfall får optiska sensorer att generera falska larm.

Check Bra i damm, ånga, rök, vattenstänk och spån

Ett aktivt säkerhetsradarsystem som övervakar det farliga området kring en maskin eller applikation. Systemet har två säkerhetsfunktioner:

Check Detekteringsfunktion: Sätter maskinen i säkert läge när någon befinner sig inom det farliga området

Check Återställningsfunktion: Förhindrar omstart av maskinen när någon befinner sig inom det farliga området

Låsbara handtag

Låsbara handtag

Handtag eller skjutregel som vänder sig till den tyngre industrin. Sågverk och övrig tung industri har länge efterfrågat en produkt som håller för extra tuff miljö och med Rear Escape Handle minskar risken för att operatörer blir inlåsta i farligt utrymme.

Check Elektrisklåsbar, 3000 N

Check Unik kodning via RFID

Check Från -25 till +40 °C

Check Anpassningsbar med knappar, omkopplare och indikeringslampor

Check Profisafe

Låssystem

Låssystem

Mekaniska låssystem för minimalt med kabeldragning och enkel installation. Med någon av våra manöverbrytare bryts manöverkretsen och maskinen stannar. Nyckeln som frigörs från brytaren används sedan för att t.ex. öppna en dörr eller lucka. Castells låssystem används ofta i applikationer som innebär hög risk för operatören.

Check Enkelt

Check Driftsäkert

Check Minimalt med kabeldragning

Check Robust konstruktion

Vinkelgivare & Pulsgivare

Vinkelgivare & Pulsgivare

Vinkelgivare och pulsgivare används för att mäta vinkel, hastighet, längd och rörelse. För de tuffaste miljöerna finns även beröringsfria vinkelgivare som är okänsliga mot olja, vatten och spån. 

Check Hög chocktålighet

Check Inkrementell eller Absolutkodat

Check Serie med SIL2 och SIL3-klassade pulsgivare 

Säkerhetsmattor

Säkerhetsmattor

Matta som primärt skyddsstopp ser till att maskinen ger ett omedelbart stopp. Okänsliga mot dammiga/rökiga miljöer samt där det finns risk att mindre föremål exempelvis spån faller ner i riskområdet.

Check Robust konstruktion för riktigt krävande miljöer

Check 100 % aktiveringsyta

Check Kan anpassas efter önskemål

Certifierade specialister på maskinsäkerhet

Vi på OEM Automatic har jobbat med säkerhetslösningar sedan 1989, långt innan maskindirektivet fanns. För att du som kund ska känna dig trygg i ditt val av säkerhetsleverantör har vi certifierade maskinsäkerhetsspecialister, enligt SIS Swedish Standards institute, som alltid finns nära till hands för teknisk support.

SIS
Kundsupport

Vår kundsupport svarar på alla typer av frågor.

phone 075-242 42 00

Skicka e-post Skicka e-post

comments Chatta