Ställ in ditt ljusstråleskydd
Publicerat: 2021-06-18

Ställ in ljusridå & ljusbom

Visste du att du kan ställa in ditt ljusskydd helt själv? Vi guidar dig genom proceduren.

Kunskap

VAD ÄR LJUSRIDÅ & LJUSBOM?

En ljusridå och ljusbom, även känt under samlingsnamnet ljusskydd fungerar som ett staket och är till för att skydda människor från att komma i kontakt med farliga områden. När du ställer in ditt ljusskydd är det meningen att ljusstrålarna från sändaren ska matcha med mottagaren på andra sidan. 

SÅ STÄLLER DU IN LJUSRIDÅ ELLER LJUSBOM

Inriktningen mellan sändaren och mottagaren är nödvändig för att ljusskyddet ska fungera korrekt. En bra inriktning förhindrar instabilitet på utgången orsakad av damm eller vibrationer. Inriktningen är perfekt om de optiska axlarna för den första och den sista strålen på sändaren sammanfaller med de optiska axlarna för mottagaren. Strålen som används för att synkronisera de två enheterna är den första efter kontaktanslutningen. SYNC är den optik som är ansluten till denna stråle och LAST är den optik som är ansluten till den sista strålen efter SYNC-enheten.

LED-indikeringarna identifieras tydligt med symboler för enkel avläsning direkt på mottagardelen (Receiver). En kort beskrivning av LED-indikeringarna är nödvändig för att undvika missförstånd. Två gula lysdioder (LAST och SYNC) på mottagaren underlättar justeringsproceduren.
 
sync and last

KORREKT INRIKTNINGSPROCEDUR

Inställningen med inriktningshjälpen kan utföras först efter att den mekaniska installationen och de elektriska anslutningarna har slutförts. Sedan följs proceduren nedan:
 
OBS: Systemet som informerar användaren om den erhållna inriktningen finner man på mottagaren. Injusteringsfunktionen kan aktiveras när enheten slås på genom att hålla den normalt öppna RESET/RESTART-kontakten stängd i minst 0,5 sekunder.
tabell ljusskydd
A. Fixera mottagaren i en stadig position och justera sändaren tills den gula lysdioden (SYNC) är släckt/OFF. Detta indikerar den korrekta inriktningen av den första strålen (synkroniseringsstrålen).
 
B. Rotera sändaren, sväng på den sista/LAST optiska axeln, tills den gula lysdioden (LAST) är släckt/OFF. OBS: Se till att den gröna lysdioden (NORMAL OP.) lyser konstant.
 
C. Avgränsa området där den gröna lysdioden (NORMAL. OP) lyser stadigt genom några mikrojusteringar - för den första och sedan för den andra enheten - så att du får maximal inriktning (4) och placera sedan båda enheterna i mitten av detta område.
 
D. Fäst de två enheterna ordentligt med fästena. Kontrollera att den gröna lysdioden (NORMAL OP) på RX-enheten är på/ON och strålarna inte bryts. Kontrollera sedan att den röda lysdioden tänds om en enda stråle avbryts SAFE (BREAK). Denna verifiering ska göras med ett cylindriskt ”teststycke” med en storlek som passar enhetens upplösning.
 
E. Slå AV och PÅ matningsspänningen på enheten för att återgå till normalläge. 
Datalogis ljusstråleskydd

Här hittar du manualerna och produkterna

Manualerna kan se lite olika ut beroende på vilken modell du har. Du hittar manualen under respektive produkt. 
Teknisk rådgivning
Johan RosellJohan Rosell

Produktansvarig, Sensor & Maskinsäkerhet

076-527 84 35

Skicka e-post

Kundsupport

Vår kundsupport svarar på alla typer av frågor.

075-242 42 00

Skicka e-post

Chatta