Ultraljudsgivare är mångsidiga sensorer som möjliggör detektering och mätning i en rad olika applikationer. De fungerar genom att använda ljudvågor, vilket gör dem särskilt användbara i miljöer där andra sensorer, som optiska givare, kan stöta på problem. I den här artikeln får du veta mer om hur ultraljudsgivare fungerar, vilka fördelar de har, hur de kan användas och hur du väljer rätt givare för dina behov.
Kunskap
Ultraljudsgivare med digital utgång, PNP/NPN, ger en 'på eller av' signal vid ett förinställt avstånd. Med ett avkänningsområde från 25–250 mm upp till 600–6000 mm är de både mångsidiga och anpassningsbara för en mängd olika applikationer. Givarna har en eller två utgångar, och användaren kan välja mellan NO- och NC-funktion. Med två utgångar finns möjlighet att ställa in max- och minvärden samt aktivera hysteres- eller pumpfunktion, vilket exempelvis gör det enkelt att reglera vätskenivåer.
MATERIALDETEKTERING
Identifierar material som glas och plast, oberoende av deras transparens.
NIVÅ- OCH SLACKKONTROLL
Övervakar och styr vätske- eller materialnivåer.
NÄRVAROKONTROLL
Används i produktionslinjer för att säkerställa närvaro av objekt.
Ultraljudsgivare med analog utgång ger en smidig lösning för att mäta och övervaka varierande avstånd eller nivåer, där resultatet återges i en proportionell signal. Utsignalen kan fås med antingen 4–20 mA eller 0–10 V. Det finns även möjlighet att anpassa arbetsområdet inom givarnas max- och minavstånd samt att välja en stigande eller fallande signal beroende på behov. Denna typ av analoga givare erbjuder stor flexibilitet för att justera signalen efter specifika krav, vilket gör dem idealiska för applikationer där gradvisa förändringar måste mätas med precision.
SLACKKONTROLL
Säkerställer att transportband är korrekt sträckt, vilket påverkar produktkvalitet.
AVSTÅNDS- OCH NIVÅMÄTNING
Övervakning av vätskenivåer i tankar eller för att exakt bestämma avstånd till objekt.
Att välja rätt ultraljudsgivare beror på flera faktorer, inklusive mätområde, miljö och vilken typ av signalutgång du behöver.
Här är några frågor att tänka på:
1. Vilket avstånd behöver mätas?
– Kort- eller långdistansmätning?
2. Vilket objekt ska detekteras?
– Behöver du detektera små objekt, transparenta material eller ljudabsorberande material?
3. Miljöförhållanden
– Är omgivningen fuktig, dammig eller extremt varm? Se till att din givare är rätt skyddad (exempelvis IP67-klassning).
4. Typ av utgång
– Behöver du en analog signal för kontinuerlig mätning eller räcker det med en digital signal för enklare avkänning?
Tänk på mätområde, objektets egenskaper, miljöförhållanden och typ av signalutgång.
Johan Rosell