IO-Link
Publicerat: 2021-02-23

IO-link - Universalt, smidigt & enkelt

IO-link är det första gränssnittet för kommunikation med sensorer, givare och ställdon som är standardiserat internationellt. Vi på OEM Automatic hänger med i branschens utveckling och vi vill hjälpa dig att utveckla och effektivisera din process. IO-link kan ta dig en lång bit på vägen.

VAD ÄR IO-LINK?

Kortfattat kan man förklara IO-link som ett gränssnitt som förenklar kommunikation med sensorer, givare och ställdon. Det som särskiljer IO-link från andra liknande gränssnitt är att detta är standardiserat internationellt. Därmed behöver du inte fundera på om olika komponenter från olika tillverkare är kompatibla med varandra.
På pyramiden kan du se hur flera olika produkter kan kommunicera till samma master för att sedan skicka vidare denna informationen till en mjukvara som kan förädla informationen. Men det är även möjligt att skicka information direkt från sensornivå till mjukvara. 

Kunskap
Pyramid IO-Link

NIVÅ 3: INFORMATIONEN FÖRÄDLAS/SKICKAS

Informationen som kommer från nivå 1 eller 2 används här för att göra beräkningar gällande effektivitet, drifttid och kommande underhåll. Detta med hjälp av en mjukvara som sammanställer informationen. Härifrån kan du även styra och/eller konfigurera dina enheter längre ner i kedjan. 

NIVÅ 2: INFORMATIONEN SAMLAS IN

Informationen samlas in med hjälp av en master till exempelvis en PLC som kan placeras ute i industrin. Detta gör att man slipper flera långa kabeldragningar vidare till maskinnivå. Du kan också konfigurera sensorerna på distans. Du slipper då att gå ut i industrin och justera inställningarna.

NIVÅ 1: SENSORER

Smarta sensorer ute i industrin kommunicerar information vidare till nivå 3 på ett enkelt och effektivt sätt tack vare IO-link. Sensorerna kan också konfigureras på håll tack vare att IO-link gör produkterna ”smarta”.

VAD ÄR SÅ BRA MED IO-LINK?

IO-link gör att du kan samla in information från dina sensorer men också att du kan konfigurera dessa på distans. Vid underhåll är det också enkelt att byta ut produkten som får samma inställningar som den utbytta produkten - enkelt och tidseffektivt. Oplanerade driftstopp vill undvikas och när du väl planerar att stanna produktionen, vill du ha möjlighet att byta ut flera produkter samtidigt. Med hjälp av IO-link kan du se status på dina produkter. Dessutom gör enkelheten med IO-link att färre fel inträffar när systemet ska kopplas ihop. Oavsett fabrikat så kan alla dina produkter samarbeta tack vare det gemensamma gränssnittet IO-link vilket gör att du sparar in tid och resurser på integration och översättningar mellan olika protokoll.

REDUCERA kostnader

spara pengar med IO-link

FÅ UT FULL potential

Full potential

ÖKA produktivitet

produktiv

EFFEKTIVARE underhÅll

IO-Link hos oem automatic

Hos oss finner du ett brett utbud av olika produkter, spetskunskap inom olika områden och dessutom en partner som har stor kunskap när det kommer till integration.  
Produkter, Kunskap och Integration

PRODUKTER

OEM Automatic har många olika produkter under samma tak och vi har produktansvariga som är proffs på just sina produkter. Utöver kunskap har vi också ett stort intresse för utvecklingen i branschen. Vi vill kunna erbjuda dig de bästa produkterna för just dig och din process. 

KUNSKAP

Utöver vårt stora sortiment av produkter har vi även massvis med kunskap på lager. Vi har produktansvariga för alla våra produkter som besitter god kompetens för just sina produkter. Bakom våra produktansvariga finns alla våra tillverkare som gärna hjälper till i mer komplicerade och svåra projekt. 

INTEGRATION

Vi samarbetar till exempel med Ambient Technomancy som är en partner som tillför mycket kunskap och erfarenhet när det kommer till integration. Det handlar ju nämligen om att koppla ihop olika smarta produkter som har möjlighet att leverera information. Denna information vill du också kunna förvalta för att gynna processen och/eller ha möjlighet att konfigurera dina produkter. 

BRETT SORTIMENT OCH LÅNG ERFARENHET

Det finns en hel del möjligheter att effektivisera din industri tillsammans med oss då vi har ett brett sortiment och mycket kunskap under samma tak. Nedan ser du vårt utbud av IO-linkprodukter. Kolla även in mer om vårt IO-linkteam som ska bidra i vår satsning med utveckling, bredd och inspiration. 
Robotlösning IO-Link

ELSKÅPSKOMPONENTER

Strömförsörjning
Strömförsörjning

Strömförsörjning är hjärtat av varje applikation. Via IO-link kommunicerar spänningsaggregatet aktuell status så att du till exempel kan planera underhåll, undvika stillestånd eller snabbare göra en felsökning. 

Temperatur och reglering
Temperatur och reglering

Smart Sensor CSS014 är en kompakt fukt- och temperaturgivare från STEGO som kombinerar tre funktioner i en: sensor, gränssnitt och sändare. Sensorn använder de senaste standarderna för mikroteknik och mikrosystemteknik som används i intelligenta sensorer av små storlekar.

KABEL

Styrkabel
Styrkabel

Styrkabeln är lämplig för användning i automationsindustrin för signalering, styrning eller matning av elektriska komponenter. Styrkablar kan också användas när en robust kabel efterfrågas vid lägre spänningar.

Hur gynnas din process av IO-link i dessa produkter? 

 

check Optimera energiförbrukning och förhindra stillestånd

check Med IO-link får du ut data för alla olika komponenter i samma enhet

check Sätt brytpunkter i enheten enkelt genom display eller program via IO-link

check Integrerad dataloggning som kan användas för att spara driftdata

check När det kommer till sensorer kan varje parametreras oberoende tillverkare av IO-link-master

check Vid komponentutbyte identifierar och konfigurerar sig enheten automatiskt

check IIoT ready!

SENSOR & MASKINSÄKERHET

Induktiva givare
INDUKTIVA GIVARE

Induktiva givare används för lägesindikering, impuls- eller rörelsegivare för metallföremål. Den induktiva givaren saknar rörliga delar och lämpar sig därför i applikationer med hög kontaktfrekvens. Via en punkt-till-punkt-anslutning, överförs inte bara kopplingssignalen utan också parameter, diagnos- och kommunikationsdata. Sensorerna kan konfigureras i IO-link-läge och sedan användas i IO-link- eller SIO (Standard IO-läge). 

Pulsgivare
Pulsgivare, dragvajergivare och räknare

En pulsgivare används till att mäta hastighet, position eller rörelse. En dragvajergivare används för att mäta upp till 42 m rörelse med hjälp av ett vajerhus med inbyggd pulsgivare. Med en räknare får du koll på allt från antal pulser eller signaler till drifttid. Küblers IO-linkprodukter är förberedda för IIoT, och kan användas för att sy ihop ett komplett system för mätning av exempelvis vinkel, hastighet och längd.

Fotoceller
Fotoceller

En enkel fotocell blir en smart fotocell med IO-link eftersom du kan få ut mer information, än bara av eller på. Enkel kontroll av status på fotocellen som till exempel mängden mottaget ljus, temperatur och drifttid. Snabba byten där inställda värden automatiskt tankas ner i den nya fotocellen. 

Aktiva Centraler
AKTIVA CENTRALER

CBX-8IOL är en mångsidig aktiv master-central för IO-link. Som en gateway med inbyggd OPC-UA teknologi kombinerar den fördelarna med både IO-link och Ethernet-IP, Profinet och Modbus i en och samma produktserie med två varianter för passande bus-system. Med CBX-8IOL behövs ingen PLC integrerad i systemet, vilket minskar kostnader för hårdvara och mjukvara. IO-link-data kan skickas av en IO-link-produkt direkt till alla SCADA- eller HMI-programvarusystem.

Säkerhetslösningar
Säkerhetslösningar

Kompletta säkerhetslösningar, allt från enklare skyddsfunktioner till mer komplexa system.

Tryck & Flöde

Flödes- Temp- Tryck och Nivåövervakning
FLÖDES- TEMPERATUR- TRYCK- OCH NIVÅÖVERVAKNING

Övervakning är en viktig del i processen oavsett vad det handlar om. Vi har ett brett utbud och hjälper dig hitta de produkter som är bäst lämpade för just din applikation och process. Vi har även en avdelning för processindustrin med ett brett sortiment, lång erfarenhet och mycket kunskap.  

Proportionalventiler
PROPORTIONALVENTILer

Genom att kontrollera ett tryck kan du till exempel reglera hastighet på kolvar och kraft på pneumatiska pressverktyg. 

Hygieniska Ventiler
HYGIENISKA VENTILER

Vi erbjuder ett brett utbud av hygieniska ventiler speciellt framtagna för en ekonomisk flödesstyrning inom till exempel bioteknik, bryggeri, livsmedels- och mejerindustrin. Vårt sortiment är brett och täcker de olika behoven av ventil som du kan tänkas behöva i din process. 

Vätskeanalys
vätskeanalys

Inom livsmedelstillverkning analyseras oftast media för att i processen ha koll på exempelvis docerad koncentration och grumlighet. Vi erbjuder givare för att mäta konduktivitet och turbiditet i flytande medier. Flex-Hybrid-teknik gör att IO-link fungerar parallellt med analog 4-20 mA-anslutning.

Ventilterminaler
VENTILTERMINALER

Genom att samla flera ventiler på en punkt så får du en bättre kontroll på applikationen och en snabbare kommunikation. Valbart med DIN 25 polig kontakt, IO-link eller annan Bus kommunikation. IO-link bidrar till en enkel och snabb diagnostisering där du får ut status per ventil i blocket.

Vakuumkomponenter
Vakuumkomponenter

Med hjälp av vakuum kan man på ett enkelt sätt förflytta material vid till exempel produktions- eller förpackningslinor. Våra vakuumejektorer hjälper dig att minska luftförbrukningen då de har integrerad regulator så de automatiskt stänger av sig vid önskad uppnådd vakuumnivå. IO-link ger dig möjlighet att på ett enkelt sätt få tillgång till larmparametrar, loggade värden och inställningar i ejektorn. 

KONTAKTA OSS! 

Linus Öberg är vår kontaktperson när det kommer till IO-link. Han har stor kunskap och erfarenhet av IIoT och insamling av data. 
Han kan hjälpa dig att komma igång med IIoT och IO-link. 
kontakta Linus

Kolla IN ANNAT I INSPO!

Teknisk rådgivning
Linus ÖbergLinus Öberg

Produktansvarig, Elskåpskomponenter

076-527 82 98

Skicka e-post

Kundsupport

Vår kundsupport svarar på alla typer av frågor.

075-242 42 00

Skicka e-post

Chatta