OEM Automatic SE
Publicerat: 2020-03-24

Kunskap om tryck & kvalité i varje bit

Redan då Robert Scheuffele startade upp sin mekaniska verkstad för över 80 år sedan insåg han vikten av att bygga in kvalité i sitt arbete, tillsammans med känslan och kunskapen som ett gediget arbete ger. Idag är SUCO världsledande inom tryckövervakning och automationen andas fingertoppskänsla.

I trakterna där gatorna har namn som Karl-Benz eller Zeppelinstraße, där mekanisk utveckling skett sedan innan början av det förra seklet, har SUCO växt i takt med industrin i den tyska efterkrigstiden. Vi är ungefär en halvtimme utanför bilmeckat Stuttgart, i den lilla staden Bietingheim-Bissingen och här producerar SUCO varje år mer än två miljoner produkter för tryckövervakning i tusentals olika modeller.

Åren efter grundandet var centrifugalkopplingar den stora delen av verksamheten men på 1960-talet kom tillverkning av tryckvakter, främst i samarbete med bilindustrin i regionen. Deras tryckvakter fanns med i det första ABS-systemet i slutet av 70-talet. Idag är de en hel familj av produkter för att effektivt och noggrant hålla koll på trycket. Tryckvakterna delas in i två delar, de mekaniska och de elektroniska tryckvakterna.

Produktnytt

DEN MEKANISKA FAMILJEN

På den mekaniska sidan har SUCOs tryckvakter både direktverkande kontaktsystem samt mikrobrytare för växlande potentialfria kontakter. Dessa grupper brukar enkelt kallas Hex24, Hex27 och Hex30. Namnet syftar på storleken på vaktkroppens nyckelgrepp, där de små Hex24-vakterna har direktverkande kontakt som antingen är NO eller NC. Hex27 och Hex30 har större kropp för möjlighet till en kontakt med mikrobrytare. Här möjliggör SPCO-kontakten kontraktering antingen som NO eller NC med samma vakt. Även vakuum samt EX-klassade tryckvakter finns med i denna brokiga och stora familj.

De mindre modellerna finns med ett spann ifrån 0,1-1 där de något större finns upp till hela 400 bar för de högsta områdena. Men detta är bara för den inställda punkten, med en övertryckstålighet upp till 720 bar på vissa modeller visar SUCO att mekaniskt hantverk fortfarande står pall för trycket. 

Då det i vanliga fall handlar om 20-30 % över inställningsområdet så spänner de här tryckvakterna musklerna med 1,75 gånger av möjligt område. Vakten kan alltså vara inställd så att en signal skickas vid 400 bar men sedan arbeta i upp till 720 bar under hela sin livslängd, inte illa att ha på sitt CV.

 

Flera materialval kan väljas för både kroppen och invändiga delar, allt ifrån en standardversion i förzinkat stål med NBR-membran till en rostfri (1.4305) med det härdiga FFKM på insidan. Här finns det få uppgifter som dessa vakter inte klarar av, oavsett media, material eller miljö. 

För elektriska kontakter finns allt ifrån enkla skruvterminaler där anslutning och IP-klass spelar mindre roll, till inbyggda DT04-3P där upp till IP6K9K kan uppnås, helt dammtät med tålighet för högtrycks- och ångtvätt. Här har SUCO haft örat mot marken för att möta de olika standarder som finns på marknaden, till exempel DT04-3P i fordonsbranschen eller M12 för maskinbyggare med många sensoranslutningar. Kundunika lösningar, förinställda och färdigkablade vakter finns även de i denna portfölj.

 

EN NY FAMILJEMEDLEM

Denna beprövade konstruktion är under ständig förbättring och det senaste tillskottet till den mekaniska sidan är, just det, elektronik. PS-Plus är mekaniska vakter med en enkel inbyggd krets som möjliggör till exempel diagnosfunktion med Namur-krets. Varför inte en varistor-krets för att effektivt släcka backspänning ifrån en spole som släpper sin spänning, eller kanske en thermistor som kan bidra med en kallstartsfunktion till fordonet?
Denna serie bidrog till att vakter från SUCO godkänts av EUs reglemente (EU) 2015/68 (RVBR) och nu används för bromssystem för jord- och skogsbruksmaskiner. Detta reglemente kommer att höja kraven avsevärt på tillverkare av dessa fordon då en-vägs, nu måste vara två-vägsystem med egen diagnos som standard i jord- och skogsbruk.
Dessa kretsar tillsammans med alla de materialval som finns tillgängliga för den övriga mekaniska familjen tillsammans med 6 olika kontakter sparar både monteringstid, service och pengar.
Lägg till en stor expertis och vana vad gäller kundunika lösningar så är SUCOs PS-Plus ett självklart och besparande system för alla dina hydrauliska eller pneumatiska applikationer.

VALBARA KONTAKTER I PS-PLUS SERIEN

  • Deutsch DT04-3P eller 2P
  • AMP Superseal 1.5
  • Packard Metripack 280
  • AMPJunior Timer
  • M12x1 

DEN ELEKTRONISKA FAMILJEN

Sedan 1995 har SUCO tillverkat elektroniska tryckvakter. Det som började blygsamt med två modeller har idag växt till en helt ny familj av vakter, där möjligheterna är fler och noggrannheten större. 
 
En mekanisk tryckvakt övervakar på enklaste sätt trycket med en fjäderbelastad bricka som sluter eller bryter två kontaktytor då trycket övervinner fjäderns kraft, tänk lysknapp. I den elektroniska tryckvakten är de mekaniskt rörliga delarna borta och istället mäter en mätcell trycket i processen.

Resistorer satta i en Wheatstone-brygga, en krets som möjliggör ett ändrat motstånd då trycket ändras, ger en signal ut. Denna analoga signal förstärks och omvandlas sedan till en digital transistorsignal (PNP eller NPN) som ges ut vid inställd sättpunkt. 

Konstruktion med mätcell ökar både livslängd, ger mer noggrann mätning både vad gäller repetition och temperaturskillnad samt ger en helt annan möjlighet att använda sig av vaktens hysteres (återställningspunkt). En tryckvakt kan effektivt sköta två vakters jobb eftersom sättpunkt och hysteres kan ställas med så stort avstånd som 99,8 % utav fullskala.


Vakterna i Performance och High-Performanceserien kan ställas vid tillverkning, ute hos kund eller på ett skrivbord med programmeringsenheten PPD05.

Med överlägsen livslängd med upp till 10 miljoner cykler vid hela 5 bar/ms tryckstegring, ett övertrycksskydd upp till 4x tryckområdet och mer än dubbla tåligheten mot stötar och vibrationer jämfört med sina mekaniska föregångare, blir dessa vakter kapabla medlemmar i SUCOs familj av tryckvakter.

PERFORMANCE SERIEN

  • Finns i NO eller NC versioner med 1xPNP utgång
  • Attraktiv prisbild och hög kvalité
  • Övertrycksskydd upp till 2x tryckområdet
  • Små kompakta vakter
  • Kropp i rostfritt stål 1.4305
  • Keramisk mätcell i tjockfilm
  • Programmerbara både i sättpunkt, fördröjning samt hysteres
  • 7 olika tryckområden som standard, 0-2 bar upp till 0-250 bar
  • 5 olika kontakttyper

HIGH-PERFORMANCE SERIEN

  • Finns i NO eller NC med PNP och NPN utgång, 1x eller 2x utgångar
  • Oöverträffat övertrycksskydd med upp till 4x tryckområdet, t.ex. 0-250 bar arbetsområde ger 1000 bar övertrycksskydd
  • Perfekt för mobila hydraulapplikationer med sin höga vibration och stöttålighet
  • Lång livslängd med 10 miljoner cykler vid 5 bar/ms tryckstegring
  • Helsvetsad design, inga lösa tätningar eller pressade delar
  • Interna delar i titan och rostfritt stål ger utmärkt mediakompatibilitet 
  • Silicon-on-sapphire teknologi (SoS) i mätcellen för högsta pålitlighet, noggrann och tillförlitlig processövervakning
  • Programmerbar tryckvakt med display och knappsats (0570)
  • Mycket låg temperaturavvikelse samt stabilitet med lång livslängd
  • 6 olika tryckområden, 0-10 bar upp till 0-600 bar 
  • 8 olika processgängor och 4 olika kontakttyper varav en är ingjuten kabel 

PPD05   

PPD05 är en programmeringsenhet för vakter i Performance-serien. Med hjälp av denna enhet och SUCOs egna mjukvara kan vakter ur denna serie programmeras enkelt. Sättpunkt, fördröjning samt hysteres kan enkelt ställas in. Enheten kan användas då vakten är i trycklöst tillstånd och ligger på din arbetsbänk eller då den sitter ute i applikationen och behöver justeras. Om förutsättningarna ändras ofta i verkstaden eller då tester behöver göras för framtida produkter kan detta vara en smart investering. Denna programmeras först vid datorn, sedan kopplas vakt och enhet enkelt samman med medföljande kabel. I grundutförandet till M12-kontakt men även DT-06, Din-A, AMP Superseal och Bayonet-kontakt finns som tillbehör. Helt enkelt till alla Performanceseriens kontakter.

SUCO är en stabil tillverkare som erbjuder ett brett sortiment för fordons- och maskinbyggare med samma grundtanke som dess grundare hade för 80 år sedan, kvalité i varje bit. 
Teknisk rådgivning
Anders SkoogAnders Skoog

Produktansvarig, Tryck & Flöde

076-527 82 88 076-527 82 88

Skicka e-post Skicka e-post

Kundsupport

Vår kundsupport svarar på alla typer av frågor.

phone 075-242 42 00

Skicka e-post Skicka e-post

comments Chatta