Bildanalys & Vision Bildanalys & Vision
2018-10-30

Vi hjälper dig spara pengar med rätt visionlösning

Vision_nyhet
Vision är för många en djungel av kameror, optik och belysning samtidigt som rätt visionlösning kan vara avgörande för att motverka produktionsstopp eller för att förhindra att felaktiga produkter hamnar hos slutkund.
Martin Persson ansvarar för OEM Automatics vision-labb där han dagligen jobbar med att lösa visionproblem i såväl mjukvara som hårdvara. Det är många kunder som har svårt att välja rätt typ av komponenter då det är många aspekter att ta hänsyn till, något som vi är duktiga på att reda ut. "I labbet finns möjlighet att utföra olika tester, exempelvis ljussättning, för att identifiera rätt lösning för kundens behov" berättar Martin.

Martin förklarar vidare att kostnaden för att kassera en felaktig batch med exempelvis kabel kan vara mycket stor och orsaken kan vara något så enkelt som ett feltryck. Dessa fall kan motverkas genom att en lösning från oss "läser av" texter eller mönster och verifierar mot ett givet värde. Det är ett typiskt exempel där investeringen i våra produkter kan betala sig snabbt.

Skräddarsydda system som verkligen fungerar

I visionprojekt handlar det mycket om profe of concept där vi har möjlighet att testa och provköra lösningen innan kunden bestämmer sig. I vårt labb finns mycket kameror, linser och belysning för att lösa kundcase. Ofta skickar kunderna produktprover till oss så vi kan genomföra skarpa tester. Ibland är dock produkterna för stora eller hemliga så då plockar vi med oss labbet till kunden. För att kunna skapa ett labbscenario behöver Martin veta med vilken precision kunden behöver mäta. Utöver mätningsprecisionen spelar även kundens fysiska förutsättningar in, d.v.s. utrustningens faktiska miljö, inom vilka avstånd produkten och övrig utrustning är placerad och vad det finns för förutsättningar att placera kamera och objektiv i denna miljö. När allt detta är klargjort kan Martin börja specificera vad systemet bör innehålla. Med vårt kompletta visionsortiment kan vi ta fram lösningar för att fylla de flesta behov. Steg ett är att definiera vilken optik som ska användas för en viss kamera och vilken upplösning som behövs för att lösa uppgiften. Därefter behövs ofta en typ av belysning för att framhäva det som kunden vill avsyna. 

Avancerad och användarvänlig mjukvara
I sin roll använder Martin visionmjukvaran ”Matrox Design Assistant” som baseras på Matrox Imaging Library. "I Matrox Design Assistant har jag möjlighet att på några minuter konstruera en anpassad visionapplikation som kan hantera avancerade mätningar. Till detta använder jag olika typer av kameror, objektiv och belysning för att få fram den lösning som passar kunden bäst. Som vanligt är vi på OEM Automatic inte nöjda förrän kunden är nöjd och därför känns det bra att få testa utrustning och utbilda kunden i systemet innan vi avslutar affären"  sammanfattar Martin.
Vision labb
Teknisk rådgivning
Martin PerssonMartin Persson

Produktansvarig, Bildanalys & Vision

075-242 42 45

Skicka e-post

Kundsupport

Vår kundsupport svarar på alla typer av frågor.

075-242 42 00

Skicka e-post

Chatta