Bildanalys & Vision Bildanalys & Vision
2018-09-24

Minimala tillverkningsfel med rätt visionlösning

Spring Systems tillverkare av tråd- och fjäderprodukter för bl.a. fordonsindustrin är vana att arbeta mot höga toleranskrav. Förlustsiffror, tillverkningsfel och besvärliga produkter vändes till framgångssiffror med visionlösning från OEM Automatic.

Utmaning

När vi kom i kontakt med Spring Systems hade de nyligen startat tillverkning av en ny produkt som direkt gav förlustsiffror i form av en för hög bemanning och för mycket kasserade produkter som inte klarade de höga toleranskraven. ”Produkten gick inte med vinst överhuvudtaget. I början hade vi förlustsiffror totalt sett” berättar Ola Karlsson, produktionschef på Spring Systems.

Lösning

Ola förklarar att just rostfri tråd är besvärligt att göra mätningar på p.g.a. alla reflexer som skapas och han ville vara säker på att detta gick att lösa. Johan Kastensson, projektansvarig på OEM Automatic berättar att de i ett tidigt skede genomförde tester och ett profe of concept där vi visade en fungerande lösning. ”Vi kunde redan innan någon order lades visa lösningar på all problematik. Vi visste då att de här funktionerna kommer vi lösa med de här artiklarna osv. Vår supporttekniker Martin var även på plats i Torsås vid två tillfällen för att utbilda och bistå i mjukvaran."

För att lösa problemet behövdes två kameror och en fläktlös industridator från Neousys, Nuvo 5000. Ola förklarar att de byggde bakgrundsbelysningen själva för att få den exakt efter sina behov. Mjukvaran som används är Matrox Design Assistant. ”Jag kom fram till att Matrox-systemet var det som passade våra behov då det var enklast att anpassa så att operatörerna skulle få en så lättbegriplig vy som möjligt att jobba med, samtidigt som jag kunde göra alla typer av mätningar som jag ville göra plus framtida bruk. Jag var inte ute efter ett system som skulle räcka endast till behovet vi har just nu utan det ska kunna användas till mycket annat också” förklarar Ola.

Resultat

Ola berättar att Spring Systems gått från 100 % bemanning i maskinen till 0,10 % och fått ner tillverkningsfelen från 20-25 % till promillesiffror.

Det blev inte som jag förväntade mig – det blev klart mycket bättre!
Säger Ola Karlsson, produktionschef på Spring Systems.

Förklaringen till framgångskonceptet tror Ola ligger i mätproceduren. Mycket beror på att vi kör medelvärde på de sista 100 producerade och standardavvikelsen även på det värdet vi får ut därifrån så att det är kopplat till varandra. Det har gjort hela skillnaden som jag ser det. Spring Systems har breddat sin kompetens inom vision där Peter, maskinelektriker på företaget, deltog på OEM Automatics utbildning i visionmjukvaran Matrox Design Assistant som hölls 23-25 april i år.

Skulle du kunna rekommendera oss till andra kunder?
- Absolut, man får bra service. I mitt fall vet jag att Martin är fruktansvärt upptagen men jag vet att det bara är att skicka ett sms så ringer han upp när han har tid.

Om Spring Systems

Spring Systems grundades 1964 i Torsås, Småland och är en ledande tillverkare i Skandinavien av fjädrar, tråddetaljer, clips och komponenter. Företagets kunder finns inom olika industrier, såsom fordonsindustrin, bygg och skog & trädgård och är därför vana att arbeta mot höga toleranskrav. Företaget ägs sedan 2017 av Hagens Spring Group.

Produkter som användes i kundcaset

Kundsupport

Vår kundsupport svarar på alla typer av frågor.

075-242 42 00

Skicka e-post

Chatta