Smart beslyning med Zhaga
Publicerat: 2023-01-11

Zhaga-sockel och nattsänkning - Så funkar det

Många av Exolöfs utomhusarmaturer kan fås med Zhaga-sockel och har den inbyggda funktionen med nattsänkning. Hur funkar det och vad är fördelarna?

Kunskap

VAD ÄR ZHAGA OCH HUR ANVÄNDS DET?

Zhaga consortium är en internationell organisation som standardiserar inom belysningsområdet. Deras mål med sina standardiseringar är kortfattat att på ett hållbart sätt erbjuda kunderna enkla sätt att addera tillbehör till armaturerna för exempelvis styrning och övervakning av produkterna. Zhaga-socklar finns idag enbart för utomhusarmaturer, men det arbetas för att även applicera standarden för inomhusbelysning. Zhaga-sockeln är smidig att addera för att få IOT-styrning på armaturen.

VAD ÄR GREJEN MED SMART BELYSNING OCH IOT?

På bilden nedan kan du se en översikt på hur de smarta armaturerna skickar och tar emot information. Industrier har länge jobbat med smarta produkter, även kallat IIOT (Industrial Internet of Things). Du som privatperson har säkerligen sett mer och mer produkter som är kopplade till nätet, IOT (Internet of Things) men även infrastrukturer i samhället följer denna utveckling. Varför? - Jo för det finns så många fördelar med detta. 

Att kunna styra och övervaka en stads eller områdes belysning kanske först och främst för dina tankar till att slå till och från ström. Men med Zhaga kan du se vilka armaturer som fungerar som de ska, hur mycket energi de drar och du kan välja att sänka ljuset vissa timmar under dygnet - för att spara energi. Det finns även möjlighet att addera Zhaga-sensorer på lamporna för att se vart det är mycket aktivitet, alltså var behovet är som störst och under vilken tid på dygnet. Detta kan du styra på distans och planera belysningens schema efter informationen du samlat in. Sensorer kan också göra så att lampan tänds när någon närmar sig eller låta den styras av skymning. Vad hade du skapat med dessa möjligheter? Vi jobbar mycket med IIOT och förutom kunskap internt så jobbar vi även med flera samarbetspartners för uppsamling och förvaltning av data. Vi hjälper dig helt enkelt. 

FÖRDELAR MED ZHAga - belysningen blir smart

Inställing av belysningen på distans

INSTÄLLNINGAR PÅ DISTANS

Styr belysningen från vart du än är i världen. Kanske ska det hållas ett evenemang som kräver andra ljusförhållanden, bara att ändra inställningen.

Samla in data med Zhaga på distans

SAMLA IN DATA

Data kan berätta för dig hur mycket energi som förbrukas och vilka områden som är mest energikrävande. Med en sensor från Zhaga kan du också läsa av vart det är mest aktivitet och därmed styra behovet av ljusstyrka efter denna information. 

felsökning på distans med Zhaga

FELSÖKNING PÅ DISTANS

Tänk vad mycket tid du sparar på att veta vilken lampa som är trasig och kunna byta ut den direkt för att undvika att vissa platser står i mörker under längre tider. Detta är en fördel med smart belysning eftersom de kan kommunicera felmeddelanden. 

NATTSÄNKNING - EN ENKLARE VARIENT AV SMART BELYSNING

Exolöfs armaturer med nattsänkning kräver varken programmering av mjukvara eller ytterligare komponenter för att fungera. Det integrerade drivdonet i armaturen sköter ljusregleringen av sig självt. Våra armaturer sänker effekten med exempelvis 30 % av totalen under hälften av den inställda drifttiden. Alla våra armaturer med denna funktion går att få med olika nivåer av nattsänkning men då vid förfrågan. Exolöf och vi älskar att kundanpassa produkter!

energin du sparar med nattsänkning

HUR STÄLLER DU IN NATTSÄNKNINGEN

Från den tidpunkten armaturen först ansluts börjar en cykel av självprogrammering tills den stängs av. Armaturerna med nattsäkning har ett drivdon som kommer hålla ljusstyrkan på 100 % för att sedan sänka den efter halva tiden till exempelvis 70 %. Hur lång denna cykel är bestämmer du genom att tända lampan vid planerat klockslag och släcka den när du anser att den inte ska lysa längre. Efter tre rundor/dygn med denna procedur har systemet lärt sig hur lång cykeln är och därmed när sänkningen ska ske, som är efter halva tiden. Många har redan timers i sina styrskåp vilket gör att inställningsperioden blir enkel och du kommer spara mycket energi på nattsänkningen. Sveriges olika årstider kräver olika långa perioder av belysning. Armaturen kommer lära om och följa årstiderna vare sig du styr den med timer eller skymningsrelä. 

EXEMPEL PÅ INSTÄLLNING

Låt oss säga att ”upptändningen” sker kl 18:00, och då lyser belysningen med full effekt i 6 timmar då vi når ljuscykelns mittpunkt. Vid ljuscykelns mittpunkt regleras ljusstyrkan ner, exempelvis 30 %, och håller sig så i 6 timmar som utgör ljuscykelns andra hälft. När andra hälften är avklarad vid kl 06:00 släcks armaturen. Denna process görs 3 dagar i rad för att drivern i armaturen ska lära sig cykelns längd. Därefter sköts detta automatiskt. Notera att armaturen endast styr nattsänkningen automatiskt och inte kan lära sig att slå av och på belysningen.

Till exempel: Armaturen tänds upp med 100 % kl 18:00, kl 00:00 växlar armaturen för nattsänkning och håller i så 6 timmar fram till kl 06:00 då den släcks helt för att återigen börja en ny ljuscykel igen kl 18:00.

KOLLA IN belysningen frÅn ExolÖf med Zhaga och Nattsänkning

Teknisk rådgivning
Adam Skrubbe Adam Skrubbe

Säljare, Maskin, Tranås

076-517 28 90 076-517 28 90

Skicka e-post Skicka e-post

Kundsupport

Vår kundsupport svarar på alla typer av frågor.

phone 075-242 42 00

Skicka e-post Skicka e-post

comments Chatta