Vi hjälper dig med dina säkerhetslösningar
Publicerat: 2021-10-11

Vi hjälper dig med dina säkerhetslösningar

Hos oss kan du som kund få hjälp med dina säkerhetslösningar. Vi är väl insatta i maskindirektivets krav på säkra stoppkretsar. Som stöd har vi tillgång till flera harmoniserade standarder och vi är medlem i SIS säkerhetskommite TK 282 där standarder för maskinsäkerhet tas fram och förnyas. På så sätt håller vi oss alltid uppdaterade på de senaste kraven som ställs på skyddsfunktioner.

Vi har också samarbetspartners som kan ta hand om hela förloppet, allt från riskbedömning, installation till CE-märkning.

Kunskap

Safety simplifier

Våra säkerhetslösningar utgår ofta från ett säkerhets-PLC som Safety Simplifier. Safety Simplifier är både ett säkerhets-PLC och en enhet för tryckknappar, som nödstopp, reset, start och stopp. Safety Simplifier har 14 I/O som helt kan konfigureras som in- eller utgångar, säkra eller icke säkra. 

Skräddarsytt för att passa din applikation

Safety Simplifier kan skräddarsys för varje unik applikation och kan erbjudas färdigkopplad med M12-anslutningar för Plug & Play. Till exempel om ett ljusskydd och förreglingsbrytare ska anslutas kan Safety Simplifier levereras färdigkopplad så du som kund bara ansluter säkerhetskomponenterna med jumperkablar. Detta är tidsbesparande och dessutom minimeras risken för felkoppling.

Programmering

Enheterna programmeras i den fria mjukvaran Simplifier Manager som är en användarvänlig mjukvara med funktionsblock och Drag & Drop-funktion. Programmeringen är väldigt flexibel och har i stort sett inga begränsningar.

Safety simplifier för din säkerhetslösning
Skräddarsydd för att passa din applikation
SSP mjukvara

PASSAR DEN LILLA OCH DEN STORA MASKINEN

Safety Simplifier passar som ”stand alone” till den lilla maskinen med få skyddsfunktioner, men också till större maskiner/anläggningar på upp till 16 st noder. Safety Simplifier kan kommunicera helt trådlöst med varandra och uppnå högsta säkerhetsnivå Ple och Sil 3. Alla Simplifier repeterar då vidare data till de enheter som är inom räckhåll.
Safety Simplifier är anpassningsbar

PASSAR TILL BÅDE BEFINTLIGA OCH NYA MASKINER

Safety Simplifier fungerar bra både vid nybyggnation och uppgradering av befintliga maskiner/anläggningar. Ett klassiskt exempel på befintliga anläggningar är när du vill få kontroll på dina nödstoppskretsar. Safety Simlifier är perfekt för att sammankoppla olika nödstoppskretsar med hjälp av den trådlösa säkra kommunikationen.
Fri support på våra säkerhetslösningar

VÄNTA, VI HAR MER

Vi har även ett koncept som lämpar sig riktigt bra för den mindre maskinen. Föredrar du IO-link? Då är detta säkerhetslösningen för dig. Anslut kontrollenheten och kommunicera enkelt med dina sammankopplade säkerhetskomponenter. Detta innebär snabbare installationstid och bättre översyn vid serviceintervall. Behöver du få ut information och diagnostik? Inga problem, detta sker i realtid.

programmerbar kontrollenhet

En programmerbar kontrollenhet är ett smart alternativ till de klassiska säkerhetsreläerna. Kontrollenheten sparar inte bara kostnader utan också tid, kabeldragning och utrymme. Kontrollenheten har nämligen inbyggt stöd för diagnostik på varje enskild komponent som ansluts, även i seriekoppling. Dessutom finns också stöd för olika fältbussprotokoll. Kontrollenheten programmeras enkelt via Drag & Drop funktion i en fri mjukvara och du kan testa konfigurationen i simuleringsläge före implementering - vilket minskar risken för fel.

nödstopp med indikering

I maskindirektivet ställs det krav på att varje anläggning måste utrustas med en nödstoppsanordning. Ett nödstopp som förhindrar maskning är ett bra val. Maskning  skulle kunna leda till ett farligt fel om mekaniska kontakter är anslutna i serie. Även i seriekoppling är det lätt att se vilken nödstoppsenhet som har aktiverats.  

smart säkerhetsbrytare

Den smarta säkerhetsbrytaren SRF från Bernstein har ett intelligent diagnostiskt system som är inbyggt i brytaren. Information skickas till maskinens styrsystem via IO-link, dator alternativt till en smartphone med NFC-teknik. På detta sätt hämtas 20 olika typer av diagnostiska data från varje enskild brytare, även när de är serieanslutna. SRF är en förkortning av Safety RFID vilket är en säkerhetsbrytare för skyddsanordningar som övervakar öppningsbara dörrar och luckor. Brytaren skyddar operatören genom att stänga av eller hindra att maskinen startar om skyddet inte är stängt.
Programmerbar kontrollenhet från Bernstein
Nödstopp med indikering från Bernstein
Smart säkerhetsbrytare från Bernstein

kommunikation

Förutom IO-link har kontrollenheten inbyggd kommunikationsstöd för PROFINET, EtherNet/IP och Modbus vilket förenklar sammankoppling med maskinens redan befintliga styrsystem.
Teknisk rådgivning
Jörgen CarlswärdJörgen Carlswärd

Produktansvarig, Sensor & Maskinsäkerhet, Certifierad Maskinsäkerhetsspecialist

076-527 85 70

Skicka e-post

Kundsupport

Vår kundsupport svarar på alla typer av frågor.

075-242 42 00

Skicka e-post

Chatta