Här visas en film! Godkänn cookies.

Publicerat: 2021-03-15

Välj rätt kabel och kabelkedja

Vilka faktorer är det som påverkar val av kabel för rörliga applikationer? Och hur väljer man rätt i ett så stort sortiment som igus® kan erbjuda? Vi hjälper dig, kolla in filmen eller läs inlägget.

Kunskap

stort sortiment FRÅN IGUS®

Visste du till exempel att igus® har 7 olika kvalitéer på sina kabelsorter. Varje kabel kan alltså ha mer eller mindre hållbarhet, allt för att du ska få den mest prisvärda lösningen för just din applikation. igus® har ett 2750 m² stort testlaboratorium där de har 650 tester igång samtidigt. Tack vare alla tester och samlad data kan vi lämna 36 mån garanti på kabel och kedja. Hur ska man välja rätt till just sin applikation? Här kommer lite information om vad du ska tänka på. Du kan också kika på filmen där Patrik och Peter berättar mer om detta.  Vi har 1 350 olika kablar tillgängliga på vårt lager som vi kan skicka med kort varsel. Utöver det har vi tillgång till igus® hela sortiment. Lycka till med ditt köp av kabel, och du kan alltid höra av dig till oss vid frågor.

vÄlj rÄtt kabel & KEDJA

I filmen ovan går Patrik och Peter igenom vad du ska tänka på när du väljer kabel och kedja till din applikation. Man utgår från kabeln och vad den ska klara av för påfrestningar. Det är det som avgör vilken kvalité kabeln måste ha och vilken kedja som kan användas. Kedjans huvudsyfte är att skydda kabeln och därför måste man vid detta val ta hänsyn till exempelvis kabelns böjningsradie. Se mer i filmen eller läs vidare.

vÄlj RÄTT kabel

Här går vi igenom hur man ska välja rätt kabel för rörliga applikationer. igus® breda kabelsortiment gör att vi på OEM Automatic kan erbjuda kabel för de flesta typer av applikationer. Det finns upp till 7 olika kvalitéer av ”samma” kabel beroende på miljö och omgivning.
Några frågor du kan ställa dig är: 
  • Ska kabeln vara utomhus eller inomhus?
  • Vilka temperaturer utsätts den för?
  • Kommer kabeln i kontakt med olja?  
  • Finns det några fysiska begränsningar att ta hänsyn till?
  • Hur lång är åksträckan?
 
valj kabel
kvalité kabel

SJU OLIKA KVALITéer av samma kabel

Bilden visar att det finns olika kvalitéer av samma kabelsort. De av bättre kvalité tål större temperaturskillnader, längre åksträcka och olja. En kabel som ska placeras utomhus kan ha en kort åksträcka men på grund av temperaturskillnaderna och exponering för sol måste man då välja en kabel av högre kvalité. 
Vad avgör om kabeln är bra

VAD AVGÖR OM EN KABEL ÄR BRA?

Vad är det egentligen som avgör vad som är en bra kabel? Kolla in länken nedan för att se mer om detta på igus® hemsida. Där kan du även finna en film från igus® där de går igenom sju saker som avgör kabelns kvalité. 

LÄS MER HÄR!

VÄLJ RÄTT kedja

Kabelkedjan fungerar som skydd och styrning för kabeln när den ska färdas lite längre sträckor. Kedjans huvudsyfte är alltså att skydda kabeln och den viktigaste parametern att ta hänsyn till är böjningsradien. Alla kedjor har nämligen en given böjningsradie och den kabel med störst böjningsradie är den man utgår från, den som alltså tål att böjas minst. 
Det finns ett brett sortiment av kedjor som passar alla olika typer av applikationer. Vi har ett alternativ för er oavsett om det gäller horisontella, vertikala, roterande eller rörelser i 3 dimensioner. 
Kedjans böjningsradie

LITE ATT TÄNKA PÅ:

  • Utgå från kabeln!
  • Hur mycket utrymme behövs i kedjan?
  • Hur långt ska kedjan färdas? 

hÖgflexibel kabel

De högflexibla kablarna är konstruerade för permanent användning i rörelse. Konstruktionen garanterar lång livslängd och hög effektivitet även i krävande miljöer. Våra högflexibla kablar tillverkas av igus® under varumärket Chainflex®

maskinkabel

I vårt sortiment av maskinkabel ingår allt från standardkabel för fast förläggning till högflexibla kablar för rörliga applikationer. Enkelledare, mångledare eller hybridkablar.

kabelkedjor 

Energikedja används för överföring av energi och/eller media på ett säkert sätt. Undvik driftstopp med rätt kablar och kabelkedja installerade på ett korrekt sätt.

VI HJÄLPER DIG GÄRNA, KONTAKTA OSS!

Patrik Bengtsson
Patrik Bengtsson
Marknadsgruppschef, Kabel
Peter Nordell
Peter Nordell
Produktchef, Kabel
Ansvarsområden

Maskinkabel, högflexibel kabel, förskruvningar & kabeltillbehör

OEM Automatic SE Joacim Rasberg
Joacim Råsberg
Produktansvarig, Kabel
Ansvarsområden

igus kabelkedjor

Jörgen Röhs
Jörgen Röhs
Key Account Manager Support, Kabel
Teknisk rådgivning
Peter NordellPeter Nordell

Produktchef, Kabel

076-527 81 18

Skicka e-post

Kundsupport

Vår kundsupport svarar på alla typer av frågor.

075-242 42 00

Skicka e-post

Chatta