Skogsbruk - Kraftfullt & robust
Publicerat: 2023-09-07

Skogsbruk - Kraftfullt & robust

Skogsindustrin är en stor och viktig bransch i Sverige, både för enskilda företag och landets ekonomi. För att säkerställa att den är lönsam och effektiv, är det viktigt att allt från skotare till avverkningsmaskiner håller högsta kvalitet. Det innebär att de komponenter som används i skogsbruksmaskiner och i skogsmiljö måste vara robusta nog att klara av tuff terräng, tunga lyft och framför allt skapa en säker arbetsplats.

Kunskap
Här på OEM Automatic förstår vi vikten av att erbjuda tillförlitliga och hållbara komponenter som uppfyller behoven inom skogsbruksindustrin. Vi har lång erfarenhet och expertis inom området och kan erbjuda innovativa lösningar som ökar effektiviteten och optimerar arbetsprocessen.

I vårt breda och djupa sortiment ingår komponenter som möter de utmaningar som skogsindustrin står inför. Vi samarbetar med branschledande tillverkare och erbjuder avancerade teknologier för att våra kunder ska få ta del av starka och pålitliga komponenter som är anpassade för de extrema förhållanden som skogsbruket innebär.

Här kan du utforska vår bredd av komponenter som på olika sätt bidrar till en framgångsrik skogsindustri. Vi granskar de specifika utmaningarna som finns inom skogsbruksindustrin och hur vi kan hjälpa till att optimera prestanda, säkerhet och hållbarhet inom branschen.
Skogsbruk

Komponenter som uppfyller extra stränga krav

Vi förstår att lösningar inom skogsindustrin behöver komponenter som överträffar de vanliga standarderna och kan uppfylla stränga krav. Därför strävar vi alltid efter att erbjuda komponenter av högsta kvalitet och certifieringar. Vårt dedikerade team av produktansvariga och säljare arbetar kontinuerligt med lösningar som säkerställer överlägsen prestanda och hållbarhet.

Komponenter för säker arbetsmiljö och ergonomi

Förutom att erbjuda komponenter som bidrar till optimerade arbetsprocesser är säkerhet och ergonomi viktiga fokusområden för oss. Vi förstår att skogsindustrin innebär risker och faror, därför stöttar vi med innovativa säkerhetsfunktioner och erbjuder komponenter som minimerar riskerna. På så sätt kan vi bidra till en tryggare arbetsmiljö för skogsarbetarna.


Skogsmaskiner

Vid val av komponenter för att bygga en skogsmaskin finns det flera viktiga faktorer att överväga. Först och främst är det viktigt att förstå användningsändamålet för skogsmaskinen. Ska den användas för avverkning, transport av timmer eller andra skogsrelaterade uppgifter? Genom att förstå de specifika behoven blir det möjligt att välja komponenter som är anpassade för det avsedda ändamålet.
Skogsmaskin
Check Hållbarhet och pålitlighet är avgörande i skogsmiljön. Maskinen kommer att utsättas för tuffa förhållanden som vibrationer, fukt, damm och stötar. Därför är det viktigt att välja komponenter som är robusta, hållbara och kan tåla dessa påfrestningar. Genom att använda högkvalitativa material och tillverkningsmetoder säkerställs att komponenterna fungerar pålitligt över tid.

Check Effektivitet och prestanda är också viktiga faktorer att överväga. Komponenter med god prestanda och effektivitet optimerar maskinens produktivitet. Det kan innebära att välja komponenter med hög effekt, bränsleeffektiva system och avancerade hydrauliska komponenter. Genom att välja sådana komponenter kan du förbättra arbetsprocesserna och minska energiförbrukningen.

Check Underhåll och service är viktigt för att säkerställa att maskinen fungerar problemfritt och har minimalt med driftstopp. Därför är det viktigt att välja komponenter som är lätta att underhålla och reparera. Tillgången på reservdelar är också viktig för att säkerställa snabb reparation och hög tillgänglighet för maskinen.
 
Check Säkerhet är en central aspekt vid val av komponenter för skogsmaskinen. Eftersom skogsmaskiner innebär vissa risker, som vältning, skador från fallande träd eller skador på operatören, är det viktigt med komponenter som uppfyller eller överträffar säkerhetsstandarder. 

Check Ergonomi och användarvänlighet är också viktiga att tänka på. Att ha ergonomiskt utformade kontroller, bekväma arbetsstationer och bra siktlinjer kan förbättra produktiviteten och minska risker hos operatören.

Check Slutligen är miljömässiga överväganden viktiga. Genom att välja komponenter som är bränsleeffektiva och minskar utsläppen av avgaser blir det möjligt att minska den miljömässiga påverkan från skogsmaskinen.

Applikationsexempel - Ett brett sortiment

När du har OEM Automatic som samarbetspartner tar vi hänsyn till skogsbruksindustrins krav på komponenter för att hitta den optimala lösningen. Med vårt breda och djupa sortiment finns vi här med de komponenter som är de bästa på marknaden för att bygga en effektiv, pålitlig och hållbar maskin som passar i skogen. Här ser du några applikationsexempel. 

{08FAE948-0D3D-411B-9169-28F1E686F324}
icon

ANSLUTNINGSTEKNIK

Vi erbjuder kundanpassade kablage skräddarsydda efter kundens specifika behov. Dessa kablage tar upp mindre utrymme, möjliggör en snabbare och mer effektiv installation, minskar mängden kabeldragning samt förenklar integreringen av kablaget i applikationen.

Till produkten

icon

BELYSNING

Eftersom arbete i skogen kan vara både mörkt och skuggad av trädkronor är bra belysning en nödvändighet. Vi erbjuder fordonsbelysning i form av ljusramper, roterande och blixtrande varningsljus, positionsljus, RGB-lampor och interiörbelysning för god sikt och ökad säkerhet under arbetsprocessen.

Till produkten

icon

ETHERNETSWITCHAR

Advantech’s switchar har ett brett temperaturområde och multispänningsstöd som passar perfekt för skogsmaskiner. Detta i kombination med att switcharna uppfyller EN50155 och IP67 gör att de även klarar av vibrationer och fukt.

Till produkten

icon

FORDONSKAMEROR

Fordonskameror byggda för tuffa tag som passar till alla tänkbara applikationer där kvalité och funktion är det absolut viktigaste. Fordonskameror kan användas som backkamera, sidokamera eller som redskapskamera för att exempelvis se hinder i skogen som stora stenar, träd eller navigering i svår terräng. Med Orlacos SideEye får du inte bara en visuell varning, även radarsensorn fångar upp och ger dig en varnande signal genom högtalaren när något dyker upp vid sidan av ditt fordon. Utöver det finns markeringar i monitorn som klart och tydligt visar om personen eller andra fordon finns i din riskzon.

Till produkten

icon

FOTPEDALER

Robusta fotpedaler som är anpassade för tuffare miljöer lämpar sig väl till skogsmaskiner. Våra pedaler kan också kundanpassas efter förfrågan.

Till produkten

icon

INDUSTRIELLA DATORER

Industriella datorer för fläktlös drift i omgivningstemperaturer från –40° till +70° C. Med ignition control, CAN-buss för fordonskommunikation och EN50155-certifiering kan vi erbjuda skräddarsydda fordonsdatorer. Alla våra IPC-modeller är gjorda för att tåla tuffa miljöer och levererar hög prestanda.

Till produkten

icon

Kabelkedjor

Kabelkedjor med uppgift att styra och skydda kablar och slangar. igus kabelkedjor är tillverkade i plast som gör dem underhållsfria, lätta, vibrationståliga, väderbeständiga och lätta att montera. De lämpar sig bra till maskiner inom skogsindustrin.

Till produkten

icon

KAMEROR

Kameror i olika storlekar för en bred variation av applikationer. Sortimentet inkluderar linser som tål skakningar samt kameror som är robusta och tåliga. Du hittar också olika modeller av värmekameror. Utbudet sträcker sig från kamerachip till kompletta kameror med zoomlins.

Till produkten

icon

KAPSLINGAR

Säkerställ att den elektroniska utrustningen i skogsmaskinerna fungerar pålitligt och har lång livslängd, även under tuffa förhållanden, med rätt kapslingar. Vi erbjuder ett brett sortiment av kapslingar som passar alla slags miljöer.

Till produkten

icon

KONTAKTDON

Robusta lösningar för kontakteringsbehov i krävande miljöer där kontakten kan utsättas för bland annat kyla och oljor. Vi erbjuder ett omfattande sortiment av kåpor & chassin samt stift & hylsinsatser för att bygga kontaktdon som möter dina krav.

Till produkten

icon

Lastceller/vågceller

Lastceller för vägning av material i gripen. Robust utförande som kan anpassas i dimensioner för att integreras i befintlig mekanisk design med önskad lastområde och utsignal.

Till produkten

icon

Maskinkabel

Flexibla och robusta kablar för bra rörlighet och som är motståndskraftiga mot nötning och stötar. Sortimentet inkluderar kraft-, styr- och datakablar (med BUS-protokoll) samt kombikablar.

Till produkten

icon

ROTATIONSPOSITIONERING

Contelecs beröringsfria vinkelgivare sitter oftast inom styrningen av skogsmaskiner eller vid diametermätningen längst ut på skördaraggregatet. Här är kraven extremt höga på en tillförlitlig givare. Sensorerna ska inte bara tåla en tuff omgivningsmiljö utan också leverera stabila signalvärden under mycket hög belastning likt vid stötar och slag. Ett tredje användningsområde är inom tiltrotatorer. Även här används den beröringsfria Vert-XE som gavelsensor. En gavelsensor kontrollerar rotationen av kuggkransen och vet på så sätt exakt vilken position tiltrotatorn har.

Till produkten

icon

STYRSYSTEM

Komplett styrsystemslösning från EPEC i form av styrenheter, displayer och I/O-slavar som är baserade på en robust design och är speciellt framtagna för mobila applikationer som opererar i extrema förhållanden.

Till produkten

icon

TRYCKÖVERVAKNING

I sortiment finns tryckgivare som är chock- och vibrationståliga. Även under krävande förhållanden levererar givarna kontinuerliga och exakta mätdata som säkerställer en hög driftsäkerhet. De uppfyller höga krav och mäter med hög precision vid temperaturer mellan -40 och +100 °C. Dessutom har vibrationer upp till 40g och stötar upp till 100g ingen inverkan på mätkvaliteten. Temperaturanpassade tryckvakter med hög skyddsklass. Med en övertryckstålighet på upp till 700 bar, 8 st olika kontakttyper och en IP-klass upp till 69K så har vi vakter som pallar för trycket.

Till produkten

Robusta komponenter för extrema miljöer

Anslutningsteknik

Vi erbjuder kundanpassade kablage skräddarsydda efter kundens specifika behov. Dessa kablage tar upp mindre utrymme, möjliggör en snabbare och mer effektiv installation, minskar mängden kabeldragning samt förenklar integreringen av kablaget i applikationen.

Belysning

Eftersom arbete i skogen kan vara både mörkt och skuggad av trädkronor är bra belysning en nödvändighet. Vi erbjuder fordonsbelysning i form av ljusramper, roterande och blixtrande varningsljus, positionsljus, RGB-lampor och interiörbelysning för god sikt och ökad säkerhet under arbetsprocessen.

Ethernetswitchar

Advantech’s switchar har ett brett temperaturområde och multispänningsstöd som passar perfekt för skogsmaskiner. Detta i kombination med att switcharna uppfyller EN50155 och IP67 gör att de även klarar av vibrationer och fukt.

Fordonskameror

Fordonskameror byggda för tuffa tag som passar till alla tänkbara applikationer där kvalité och funktion är det absolut viktigaste. Fordonskameror kan användas som backkamera, sidokamera eller som redskapskamera för att exempelvis se hinder i skogen som stora stenar, träd eller navigering i svår terräng.
Med Orlacos SideEye får du inte bara en visuell varning, även radarsensorn fångar upp och ger dig en varnande signal genom högtalaren när något dyker upp vid sidan av ditt fordon. Utöver det finns markeringar i monitorn som klart och tydligt visar om personen eller andra fordon finns i din riskzon.

Fotpedaler

Robusta fotpedaler som är anpassade för tuffare miljöer lämpar sig väl till skogsmaskiner. Våra pedaler kan också kundanpassas efter förfrågan.

Industriella datorer

Industriella datorer för fläktlös drift i omgivningstemperaturer från –40° till +70° C. Med ignition control, CAN-buss för fordonskommunikation och EN50155-certifiering kan vi erbjuda skräddarsydda fordonsdatorer. Alla våra IPC-modeller är gjorda för att tåla tuffa miljöer och levererar hög prestanda.

Kabelkedjor

Kabelkedjor med uppgift att styra och skydda kablar och slangar. igus kabelkedjor är tillverkade i plast som gör dem underhållsfria, lätta, vibrationståliga, väderbeständiga och lätta att montera. De lämpar sig bra till maskiner inom skogsindustrin.

Kameror

Kameror i olika storlekar för en bred variation av applikationer. Sortimentet inkluderar linser som tål skakningar samt kameror som är robusta och tåliga. Du hittar också olika modeller av värmekameror. Utbudet sträcker sig från kamerachip till kompletta kameror med zoomlins.

Kapslingar

Säkerställ att den elektroniska utrustningen i skogsmaskinerna fungerar pålitligt och har lång livslängd, även under tuffa förhållanden, med rätt kapslingar. Vi erbjuder ett brett sortiment av kapslingar som passar alla slags miljöer.

Kontaktdon

Robusta lösningar för kontakteringsbehov i krävande miljöer där kontakten kan utsättas för bland annat kyla och oljor. Vi erbjuder ett omfattande sortiment av kåpor & chassin samt stift & hylsinsatser för att bygga kontaktdon som möter dina krav.

Lastceller/vågceller

Lastceller för vägning av material i gripen. Robust utförande som kan anpassas i dimensioner för att integreras i befintlig mekanisk design med önskad lastområde och utsignal.

Maskinkabel

Flexibla och robusta kablar för bra rörlighet och som är motståndskraftiga mot nötning och stötar. Sortimentet inkluderar kraft-, styr- och datakablar (med BUS-protokoll) samt kombikablar.

Rotationspositionering

Contelecs beröringsfria vinkelgivare sitter oftast inom styrningen av skogsmaskiner eller vid diametermätningen längst ut på skördaraggregatet. Här är kraven extremt höga på en tillförlitlig givare. Sensorerna ska inte bara tåla en tuff omgivningsmiljö utan också leverera stabila signalvärden under mycket hög belastning likt vid stötar och slag. Ett tredje användningsområde är inom tiltrotatorer. Även här används den beröringsfria Vert-XE som gavelsensor. En gavelsensor kontrollerar rotationen av kuggkransen och vet på så sätt exakt vilken position tiltrotatorn har.

Styrsystem

Komplett styrsystemslösning från EPEC i form av styrenheter, displayer och I/O-slavar som är baserade på en robust design och är speciellt framtagna för mobila applikationer som opererar i extrema förhållanden.

Tryckövervakning

I sortiment finns tryckgivare som är chock- och vibrationståliga. Även under krävande förhållanden levererar givarna kontinuerliga och exakta mätdata som säkerställer en hög driftsäkerhet. De uppfyller höga krav och mäter med hög precision vid temperaturer mellan -40 och +100 °C. Dessutom har vibrationer upp till 40g och stötar upp till 100g ingen inverkan på mätkvaliteten.
Temperaturanpassade tryckvakter med hög skyddsklass. Med en övertryckstålighet på upp till 700 bar, 8 st olika kontakttyper och en IP-klass upp till 69K så har vi vakter som pallar för trycket.

Fler komponenter ur vårt sortiment som kan vara lämpliga i skogsbruksmiljö

Nu har du fått läsa om några av våra komponenter som är lämpliga för extrema miljöer. Men vårt sortiment sträcker sig längre än så! Om du vill kolla in ännu fler alternativ och hitta de perfekta komponenterna för ditt projekt, ta en titt på vårt utbud nedan. Inom dessa produktgrupper erbjuder vi ett brett och djupt sortiment av pålitliga och tåliga komponenter som kan möta kraven i de mest utmanande situationerna.
 

Kundsupport

Vår kundsupport svarar på alla typer av frågor.

phone 075-242 42 00

Skicka e-post Skicka e-post

comments Chatta