Lär dig mer om LED belysning
Publicerat: 2023-10-04

Lär dig mer om LED-belysning

Välkommen till vår guide om LED-belysning! Vi är stolta över att erbjuda ett brett sortiment av högkvalitativ LED-belysning för många olika typer av applikationer och miljöer och vår expertis på området. Men det är inte allt, för vi vill också hjälpa dig att förstå fördelarna med LED-belysning och hur det kan förbättra din belysningsupplevelse.

Med LED-belysning kan du spara pengar på energikostnader och samtidigt få en bättre belysning. Våra kunniga medarbetare finns här för att hjälpa dig hitta den bästa lösningen för dina behov, oavsett om du vill ha en modern och energisnål inomhusbelysning eller en robust och hållbar utomhusbelysning.

Kunskap

Vad står LED för och hur fungerar det?

LED står för Light Emitting Diode och är en elektronisk halvledarkomponent som omvandlar elektrisk energi till ljus. LED-belysning består av flera små LED-lampor monterade på en krets. När ström passerar genom kretsen skapar lamporna ett starkt och klart ljus som är perfekt för både inomhus- och utomhusbelysning.

Vad är skillnaden mellan LED och andra typer av lampor?

Den största skillnaden mellan LED-lampor och andra typer av lampor, som till exempel glödlampor, är hur de genererar ljus. LED-lampor använder en halvledarteknik för att omvandla elektrisk energi till ljus, medan glödlampor genererar ljus genom att värma upp en tråd som lyser upp.

En annan viktig skillnad är energieffektivitet och livslängd. LED-lampor är mycket mer energieffektiva än glödlampor och lysrör, och de har också en längre livslängd.

Ytterligare en fördel med LED-lampor är att de kan vara mer flexibla vad gäller storlek och form, vilket gör dem användbara i olika situationer och applikationer. De kan också erbjuda mer precisa och konsekventa färger än andra lampor.

Hubbarp LED parkbelysning
led ramp

Vanliga användningsområden

LED-ljus är ett populärt belysningsalternativ eftersom det är energieffektivt, miljövänligt och har en lång livslängd. Vi erbjuder utomhusbelysning, gatubelysning, parkbelysning, strålkastare, arbetsbelysning samt industriell LED-belysning. LED-tekniken har också utvecklats för att producera belysning i olika färger och nyanser, vilket gör den mycket mångsidig och användbar i en mängd olika applikationer, miljöer och situationer.

Fördelar med LED-belysning

LED-belysning har många fördelar. En av de största fördelarna är att LED-lampor har en mycket längre livslängd än traditionella glödlampor eller lysrör. En LED-lampa kan brinna upp till 50 000 timmar, jämfört med en glödlampas 1 000 timmar. Dessutom är dessa lampor mycket energisnåla och kan spara upp till 80 % på energikostnaderna jämfört med glödlampor. De är också miljövänliga eftersom de inte innehåller kvicksilver eller andra skadliga ämnen. Slutligen är LED-lampor mycket flexibla och finns i många olika färger och former, vilket gör dem användbara både inomhus och utomhus.

Check Längre livslängd

Check Energisnål

Check Miljövänlig

Check Flexibel


faktorer att ta hänsyn till när du väljer LED-belysning

Temperatur
Färgtemperatur

Färgtemperatur är en av dem. LED-lampor finns i olika färgtemperaturer som påverkar stämningen och atmosfären. Varma färger ger en mer avslappnad atmosfär medan kalla färger ger ett mer aktivt och produktivt intryck.

Ljusstyrka
LJUSSTYRKA

En annan faktor är ljusstyrka. LED-lampor finns i olika ljusstyrkor, vilket påverkar hur mycket ljus de ger ifrån sig och hur effektivt de används.

Spara pengar
INKÖPSPRIS OCH FRAMTIDA ENERGIBESPARINGAR

Priset är också en faktor att tänka på. LED-lampor kan vara dyrare att köpa än andra belysningsalternativ, men de kommer att spara pengar på energikostnader och behöver sällan bytas ut på grund av sin långa livslängd. Att välja rätt LED-belysning kan hjälpa till att skapa rätt atmosfär och spara pengar på lång sikt.


måttenheter för belysning

Kelvin (K)
- ENHET FÖR ATT MÄTA FÄRGTEMPERATUREN PÅ LJUS

Kelvin är en måttenhet för temperatur som används inom belysning för att mäta färgtemperaturen på ljus. Ju högre kelvinvärde, desto kallare/blåare blir ljuset och ju lägre kelvinvärde, desto varmare/gulare blir ljuset. Färgtemperaturen anges vanligtvis i kelvin på LED-lampor och andra typer av ljuskällor för att hjälpa konsumenter att välja rätt typ av ljus för deras behov och preferenser. Till exempel kan varmare färger som 2700K eller 3000K skapa en mer avslappnad och mysig atmosfär i ett rum, medan kallare färger som 5000K eller högre kan ge en mer uppiggande och livad känsla.

Watt (W)
- Enhet för att mäta hur mycket elektricitet en lampa drar

Watt är en enhet som används för att mäta elektrisk effekt, och inom belysning används den ofta för att ange hur mycket energi som en lampa drar. Ju högre watt-tal en lampa har, desto mer energi drar den och desto starkare är ljuset den ger ifrån sig.

Kelvin

LUMEN (LM)
- ENHET FÖR ATT MÄTA LJUSFLÖDET

Lumen är en enhet som används för att mäta ljusflödet från en ljuskälla, vilket innebär hur mycket ljus som produceras av en lampa per sekund. Lumen är en mer exakt mätning av ljusstyrkan än watt, eftersom det mäter mängden ljus som en lampa producerar snarare än den elektriska effekt som förbrukas. En lampa med högre antal lumen ger mer ljus, även om den använder mindre effekt i watt, vilket gör lumen till en mer rättvisande enhet för att jämföra ljusstyrkan mellan olika lampor. Med lumen som referens kan du alltså välja en lampa som ger tillräckligt mycket ljus för behovet, samtidigt som du kan spara energi genom att välja en lampa med lägre wattförbrukning men högre lumen.

Lux (lx)
- Enhet för att mäta belysningstyrkan på en viss yta

Lux är en måttenhet som används för att mäta belysningsstyrkan, det vill säga hur mycket ljus som når en viss yta. Lux definieras som ljusflödet i lumen som träffar en yta per kvadratmeter. Det betyder att ju högre antal lux, desto mer ljus når en viss yta. Lux används främst för att mäta belysningen i inomhus- och utomhusmiljöer, som till exempel i kontorslokaler, butiker, parker och gator.
Lumen Lux

vanliga frågor och svar om vår LED-belysning

Är du i behov av belysningslösningar som passar dina specifika behov? Då har du kommit till rätt plats. Vi på OEM Automatic erbjuder en omfattande portfölj av LED-belysning som kan förbättra både utseendet och funktionaliteten i olika miljöer. Men det är inte bara våra högkvalitativa produkter som gör oss unika – det är vår service och förmåga att anpassa produkter efter våra kunders behov som verkligen utmärker oss.

För att ge dig en bättre förståelse för vad vi erbjuder och hur vi kan hjälpa dig, har vi bjudit in Victor, en av våra erfarna produktansvariga, för att svara på några vanliga frågor som våra kunder brukar ha. Victor är väl insatt i vårt sortiment av belysningsarmaturer och har gedigen kunskap om de olika aspekterna av våra produkter.

I intervjun kommer du att få information om exempelvis livslängden på våra LED-lampor, de färgtemperaturer vi arbetar med, hur vi framtidssäkrar våra armaturer och varför många av våra armaturer har svart färg. Dessutom kommer du att få insikt i vår flexibilitet och vår förmåga att skapa skräddarsydda lösningar som passar dina exakta behov.

Låt oss nu dyka in i vanliga frågor och svar med Victor, där han delar med sig av sin kunskap och ger dig en inblick i vad som gör våra produkter till det perfekta valet för dina belysningsbehov.

Hur lång är livslängden på era LED-lampor?

Våra LED-lampor har en genomsnittlig brinntid på cirka 100 000 timmar. Det innebär att de är mycket hållbara och kan förväntas vara i drift under en längre tid.

Vilka färgtemperaturer arbetar ni med?

Vanligtvis arbetar vi med färgtemperaturer på 3000k eller 4000k eftersom dessa temperaturer är vanligt förekommande i stadsmiljöer. Men vi är flexibla och kan ordna andra färgtemperaturer efter kundens begäran.

Använder ni Zhaga-sockel på era armaturer?

Ja, vi strävar efter att framtidssäkra våra armaturer genom att använda Zhaga-sockel och D4i-kompatibel driver. Detta gör det enkelt för våra kunder att ansluta styrenheter till sitt belysningsnät när de känner sig redo att investera i det.

FINNS DET EN SPECIELL ANLEDNING TILL ATT DE FLESTA AV ERA ARMATURER ÄR SVARTA?

Ja, den svarta färgen är ett signum för Exolöfs belysningsarmaturer. Men det betyder inte att kunderna inte kan få armaturerna i andra färger. Vi kan givetvis erbjuda andra färger efter kundens önskemål.

OM JAG INTE HITTAR DEN LJUSSTYRKA ELLER LJUSBILD JAG SÖKER PÅ ER HEMSIDA, VAD SKA JAG GÖRA DÅ?

Vi visar endast ett fåtal varianter på vår hemsida. Vi föredrar att ha en diskussion med dig som kund för att förstå dina behov. Därefter kan vi hjälpa dig att välja rätt armatur för det specifika området du tänker belysa. Vi är mycket flexibla och vårt fokus är att skräddarsy lösningar som passar våra kunders behov.

victor belysning inspo intervju

På bilden ovan ser du Victor som är produktansvarig


Vad kan vi erbjuda inom kategorin LED-belysning? 

Teknisk rådgivning
Victor PetterssonVictor Pettersson

Produktansvarig och inköpare, Maskin

076-527 85 05 076-527 85 05

Skicka e-post Skicka e-post

Kundsupport

Vår kundsupport svarar på alla typer av frågor.

phone 075-242 42 00

Skicka e-post Skicka e-post

comments Chatta