Här syns linjerna som ska hjälpa truckföraren att smidigt ställa trucken parallelt med ställagen hos Toyota Material Handling i Mjölby

Kundanpassade lösningar ger Toyota Material Handling unika möjligheter

Toyota Material Handling (TMH) och OEM Automatic AB har sedan många år tillbaka ett tätt samarbete. Det har bland annat bidragit till att vi på OEM Automatic lärt känna verksamheten och på så sätt fått unika möjligheter att anpassa komponenter från våra tillverkare till TMHs produkter.

När BT Special Products, som arbetar med specialanpassad konstruktion och tillverkning, var i behov av en grön linjelaser kontaktade man OEM Automatic. För att kunna montera linjelasern på ett korrekt sätt och uppfylla de krav som TMHs kund ställt valdes i detta fall en laser med vinklat chassi.

Kundcase
David Trygg, produktansvarig OEM Automatic med Nils-Petter “Petter” Svensson, elkonstruktör på Toyota Material Handling

OEM Informerar har fått en pratstund med Nils-Petter “Petter” Svensson, elkonstruktör på TMH. Petter började sin karriär på TMH i april 1989, som montör i produktionen, 2006 fortsatte Petter som elkonstruktör. I den rollen arbetar han med konstruktion, eltekniskt stöd samt att stötta offertavdelningen.

Hur ser en vanlig dag på jobbet ut för dig?

- Jag sitter ofta och ritar i CAD-miljö, det kan vara el-scheman eller kablage som skall användas i produktion. För att se att det man ritat i CAD-miljö fungerar i verkligheten tillbringar jag en del tid i produktionen för att mäta och testa på befintliga truckar. En annan viktig roll jag har är att stödja offertavdelningen med kundspecifika lösningar och beräkningar.

- Vi håller ett högt tempo så det gäller att man kan ha många bollar i luften, samtidigt som det är viktigt att man som elkonstruktör har bred kunskap om våra standardtruckar, säger Petter. Petter berättar vidare att han tycker att samarbetet mellan TMH och OEM Automatic fungerar bra.

- Ni är snabba att titta på våra önskemål när vi kikar på nya lösningar och funktioner. Vi upplever aldrig några problem med leverans- eller svarstider och det är heller inga problem att låna komponenter för att testa med. En annan stor fördel är avståndet mellan oss, åka bil från Tranås till Mjölby tar ca 30 minuter, det förenklar om vi behöver hjälp på plats.

“OEM Automatic var lyhörda och hjälpte oss att ta fram en lösning som passade perfekt i vår applikation.”

Berätta om lösningen med laser

- Vi behövde en laserlinje längs med trucken för att operatören enkelt ska kunna ställa trucken parallellt med ställagen.

- I vårt sortiment har vi sedan tidigare lasrar som ”ritar” horisontala streck för att visa var gafflarna är i höjd mot ställaget. Vi prövade att vrida dessa 90 grader och ”rita” strecken framför trucken istället. Dock var de befintliga lasrarna röda och absorberades ofta upp av underlaget. Det var då vi kontaktade OEM Automatic som kom med en lösning i form av en grönfärgad laser.

Händer det ofta att specialprodukter blir standard?

- Här på TMH i Mjölby finns en utvecklingsavdelning som tar fram standardkomponenter. Det är dessa komponenter vi oftast utgår ifrån när vi tar fram en ny specialkomponent. Ibland är det omvänd ordning på processen, en specialkomponent blir en standardkomponent. Det som oftast styr då är kvantiteten. Det vill säga att ett stort antal specialkomponenter blir återkommande i produktionen. Det kan också vara kundstyrt, t.ex. att en storkund vill ha en liten detalj fastsatt på trucken och kommer fortsätta beställa detaljen i framtiden, då är det onödigt att uppdaget går via oss på “specialen”, avslutar Petter.

Truck med laser, Toyota Material Handling
Kundsupport

Vår kundsupport svarar på alla typer av frågor.

075-242 42 00

Skicka e-post

Chatta