Publicerat: 2021-12-09

Kabelkedjan från igus sköter bevattningen

Vi besökte Södras plantskola i Flåboda som nyligen installerade en kabelkedja från igus för att sköta bevattningen.

Södra skogsplantor
Södra är en skogsindustrikoncern vars främsta uppgift är att förädla skog och skogsråvara åt 53 000 medlemmar. I verksamheten finns produkter som pappersmassa och träråvaror, till områden som förnybar energi, byggsystem och textilmassa. Plantskolan i Flåboda är en av två som tillhör Södra. Varje år levererar de tillsammans drygt 35 miljoner plantor till skogsägare i Sverige. Vi träffade Andreas Lundström som är plantskolearbetare och projektledare på Södras plantskola i Flåboda för att prata om den nya lösningen med kabelkedjan.

Kundcase

BERÄTTA OM ER VERKSAMHET!

Södra är en ekonomisk förening med ca. 53 000 medlemmar. I koncernen ingår två plantskolor, en belägen i Falkenberg och en i Flåboda, Tingsryd kommun. Plantskolornas främsta uppgift är att odla gran- och tallplantor till Södras egna medlemmar. Här på plantskolan i Flåboda odlar vi 10-12 miljoner plantor per år och de vattnas med ungefär 50 000 kubikmeter vatten årligen.

VAD HADE NI FÖR UTMANING MED BEVATTNINGEN INNAN NI VALDE KABELKEDJA?

Före installationen av kabelkedjor har vattenslangarna släpats ut efter bevattningsrampen på marken. I och med att slangen släpas efter vagnen så ökar risken för att slangen skadas vid till exempel en överkörning eller att slangen hakar fast i våra odlingsramar. Det har resulterat i flera driftstopp och krävt extra underhåll från oss.
andreas sodra
kabelkedja igus

HUR LÖSTE NI PROBLEMET?

Tillsammans med igus® presenterade OEM Automatic en kedja som ska klarar av att förflytta sig väldigt långt med mycket vikt, då den ska transportera vattenslang för bevattningssystem. Slangarnas längd gör att kedjan blir väldigt tung. För att få ner friktionen blev lösningen en kedja med hjul på var åttonde länk. Vattenslangen släpar inte längre i marken vilket minskar risken för skador och driftstopp. Den nya installationen av kabelkedja jobbar över en sträcka på 100 m och innehåller slangar som klarar av att vattna 8 kubik vatten i timmen.

 

”SLANGARNAS LÄNGD GÖR ATT KEDJAN BLIR VÄLDIGT TUNG. FÖR ATT FÅ NER FRIKTIONEN BLEV LÖSNINGEN EN KEDJA MED HJUL PÅ VAR ÅTTONDE LÄNK”

Andreas Lundström, Södras plantskola i Flåboda

VARFÖR VALDE NI EN KABELKEDJA FRÅN IGUS?
igus® kabelkedja är en långsiktig lösning för oss med minskade kostnader för underhåll, hög driftsäkerhet samt lång garantitid. Vi har också fått väldigt bra support från OEM Automatic och igus®. 

VAD TYCKER NI OM SAMARBETET MED OEM AUTOMATIC?

Under hela projektet har OEM Automatic varit en tillförlitlig leverantör. De har arbetat hårt och lyckats leverera trots en tight tidsplan.

Läs mer om våra kabelkedjor här

joacim patrik andreas
Teknisk rådgivning
Patrik BengtssonPatrik Bengtsson

Marknadsgruppschef, Kabel

070-493 61 26

Skicka e-post

Kundsupport

Vår kundsupport svarar på alla typer av frågor.

075-242 42 00

Skicka e-post

Chatta