El-bro Teknik AB, järnvägsbron över Södertälje kanal
Publicerat: 2010-11-08

El-bro Teknik AB - som en bro över mörka vatten

Hösten 2006 tog El-bro Teknik AB de första kontakterna med OEM Automatic angående en ny järnvägsbro parallellt med E4:an över Södertälje kanal som skulle projekteras.

Bron är den viktigaste passagen mellan Mälaren och Östersjön för båttrafiken. Elbro Teknik hade då fått förfrågan från MT Hojgaard AS samt Banverket och påbörjat offertarbete.

Under hösten 2007 fick de uppdraget att konstruera och installera alla kraft- och elskåp samt att programmera ett PLC-/Scada-system för styrning av bron. OEM Automatic blev involverad i ett tidigt skede, mycket tack vare vår bredd och vårt djup i produktsortiment, men också tack vare vår specialiserade personal som tillfört kunskap vid val av rätt komponent till applikationen när man diskuterade olika tekniska lösningar.

"Vi har jobbat med rörliga broar i ca 20 år, men i detta projekt var det nya tekniska utmaningar..."

- Vi har jobbat med rörliga broar i ca 20 år, men i detta projekt var det nya tekniska utmaningar, säger Krister Augustsson, VD på Elbro Teknik. Dels ansvarade vi för all kraft från 24 kV ner till PLC-styrning och det är första gången man bygger en lyftbro där man lyfter i alla fyra hörnen, vilket krävde nya lösningar för att få en säker funktion.

- Det har varit många möten och diskussioner om olika lösningar med OEM Automatic under denna tid, fortsätter Krister. Vi har dock fått mycket bra support, samt bra leveranser, för man stöter alltid på någon svårighet i ett så här stort projekt vilket gör att det dyker upp akuta problem som skall lösas. De första platsmontagen gjordes sommaren 2009 och när det var dags för driftsättning ett år senare hade El-bro Teknik gjort ca 1000 sidor ritningar och 45 pärmar med dokumentation, där bland annat nedanstående tillverkare ingick. 

Många bäckar små...

OEM Automatic har varit med i många delar av projektet. Med det stora utbudet av komponenter kunde antalet leverantörer reduceras. Det täta samarbetet med en säljare och produktansvariga gav snabba svar och förenklade arbetet med val av komponenter för varje applikation. Nedan följer några exempel.

Kundcase
Kundcase El-bro Teknik AB, absoluta pulsgivare från Kübler

Absoluta pulsgivare från Kübler

Vid höjning och sänkning av brospannet sökte El-bro Teknik ett säkert sätt att övervaka driften av motorerna. Man ville få in övervakningen i ProfiBus-slingan som det överordnade styrsystemet jobbade med. Lösningen blev absoluta pulsgivare med hålaxel från Kübler.

Kraven El-bro Teknik ställde på givarna var:
  • Hög IP-klass rett temperaturområde
  • Robust givare med hög driftsäkerhet känslig mot magnetfält
  • Hög överföringshastighet
  • Hög noggrannhet och precision

Energikedjor från igus

Under den södra delen av bron hänger en 14 meter lång energi-kedja. Kedjan är en E4.56, vilken ingår i igus nya familj E4/1. E4/1-serien är en kraftfull serie som är anpassad för att klara tuffa omgivningsmiljöer. I detta fall tät vattendimma, vind, kyla och värme.

Energikedjan är inredd med avdelare och hyllplan för att kablarna ska få varsitt fack att ligga i, optimerat för en säker och lång livslängd. Energikedjan levererades på kabeltrumma för att underlätta montage på hög höjd. Chainflex kablar levererades monterade i kedjan.

Kundcase El-bro Teknik AB, kabelkedja
Kundcase El-bro Teknik AB, dc-ups från Puls

PULS DC-UPS-system säkrar processdata vid spänningsbortfall

Puls DC-UPS:er är unika, endast 1 st. 12 V batteri behövs, då spänningen transformeras upp till 24 V DC. Med detta system undviker man matchning av batterier och 100 % kapacitet kan nyttjas. Till varje kontrollenhet väljer man ett spänningsaggregat som passar applikationen.

På Södertäljebron är 12 st. UPS:er monterade, 6 st. för varje system som körs redundant. PLC och utlokaliserade I/O:s är anslutna och går på batteridrift i händelse av spänningsavbrott. Med hjälp av UPS:en får man full kontroll över batteriet, laddning och driftstatus. Elbro har valt kontrollenheten UB10.241 för externa batterier tillsammans med Yuasas 24 Ah batteri och batteri hållare UZO12.26. Valet på spänningsaggregat blev vår premiumserie, Q-serien. Enfas 10 A, med robust primärdel och hög verkningsgrad kommer 24 V DC att säkras upp under nätdrift även vid tillfälliga störningar.

 

Säkra 24 V DC-kretsar

Elbro har valt att använda Lützes elektroniska säkringar för att säkra av 24 V DC-grupperna. Fördelarna är många, även vid längre kabelsträckor löser säkringen snabbt, utan att påverka övriga grupper. Därmed får man en bättre selektivitet med snabbare felsökning.

Märkströmmen går att ställa från 1 till 10 A, dessutom finns 5 olika karakteristiker att välja på. På så sätt undviker man ofrivilliga trippningar vid ex. höga startströmmar. Matningen sker via kraftplint och 24 V DC distribueras via kopparskena till samtliga säkringar. Varje säkring kan frånkopplas skenan för ett synligt brytställe. Larmutgången ger signal vid fel och flera säkringar kan sammankopplas för grupplarm.

Kundcase El-bro Teknik AB, 24 V DC-kretsar
El-bro Teknik AB, produkter i caset
Kundsupport

Vår kundsupport svarar på alla typer av frågor.

075-242 42 00

Skicka e-post

Chatta