OEM Automatic SE Kundcase Toyota
Publicerat: 2020-03-09

Nya höjder och lägre temperaturer med laser från Exolöf

Med en laser monterad vid gafflarna förbättras både säkerheten, ergonomin och effektiviteten för föraren av trucken. Vi besökte en av världens största fabriker med tillverkning av lagertruckar i Mjölby för att kolla på den nya lasern från Exolöf.

Kundcase

Vi besökte en av våra stora kunder och träffade Magnus Senneryd som är Senior Applications Manager på Toyota Material Handling för att prata truckar och kolla på den nya lasern från Exolöf. Magnus har arbetat på företaget i 35 år och jobbar mycket inom Product Management med fokus på lagertruckar.

Företaget grundades redan 1946 och flyttade under början av 1950-talet till Mjölby, men då under namnet AB Bygg- och Transportekonomi. Sedan 2000 heter företaget Toyota Material Handling och ingår i Toyota Industries Corporation. Toyota Material Handling Manufacturing Sweden i Mjölby är en av världens största fabriker med tillverkning av lagertruckar och där arbetar idag cirka 2800 personer. 

Vi fick kolla närmare på skjutstativstrucken BT Reflex där flera av våra produkter används, bland annat den nya lasern från Exolöf. Skjutstativtrucken har varit med redan från 1962 och var då utrustad med enkel inredning. Designen har genom åren ändrats och fått ett mer användarvänligt fokus där förarens bekvämlighet och ergonomi har varit i centrum. BT Reflex har en lyfthöjd på 13 meter vilket gör att synligheten vid gafflarna inte är optimal när den är högst upp. 

För ungefär tre år sedan presenterade vi en laser som skulle sitta vid gafflarna för att underlätta av- och pålastning vid höga höjder. Genom att kombinera lasern med en kamera från Orlaco, som också sitter mellan gafflarna, får du maximal sikt över vad som händer 13 meter upp vid pallarna.

 

OEM Automatic SE Toyota citat

- Lasern hjälper oss att förbättra säkerheten, ergonomin och effektiviteten genom att föraren får bättre koll på gafflarna vid höga höjder, säger Magnus. 

Under 2019 presenterades en ny laser som bland annat klarar dom hårda kravspecifikationerna. Den nya lasern är framtagen av Exolöf och designad just för kunden. Då den förra lasern var en standardprodukt är den nya lasern kundanpassad.

Lasern från Exolöf är till skillnad från sin föregångare mindre i storleken vilket gör att den sitter mer skyddad, och inte lika lätt att köra sönder. Dessutom klarar den de hårda kraven på kyla och fungerar i -35 °C och har en bättre prisbild är den tidigare. 

- Det kom önskemål från Toyota Material Handling att hitta en laser som klarade -35 °C för att sitta i fryshustruckar och önskemål gällande ett mindre format, så att den nya lasern skulle passa perfekt i deras applikation, berättar Johan Löfgren, produktområdeschef på OEM Automatic. 

 
Den stora utmaningen var att hitta en laser som klarade de höga kraven på temperaturen, för att den till exempel ska fungera i fryshus. Storleken var också en utmaning, att den skulle passa mellan gafflarna. 

- Det har tagit oss sex till nio månader att ta fram en ny laser. Vi har testat och utvärderat flera tillverkare och produkter innan vi tillsammans hittade rätt, fortsätter Johan.

Kvalitet är väldigt viktigt för Toyota Material Handling och genomsyrar hela företaget. Så vid de första tillverkningarna av denna laser var personer med både från OEM Automatic och Toyota Material Handling för att kvalitetssäkra produkten.

Optiken har också varit viktig för lasern då det ska gå att se den på 13 meters håll.
- Som jag vet så är vi ensamma med att ha ett kryss, berättar Magnus. Lasern hjälper oss att öka säkerheten, produktiviteten och körbarheten på trucken, avslutar han. 

OEM Automatic och Toyota Material Handling har arbetat tillsammans under många år vilket har resulterat i ett bra och nära samarbete. Johan och Magnus ser fram emot fler spännande projekt tillsammans. 
OEM Automatic Truck Toyota Exolof
Teknisk rådgivning
Johan LöfgrenJohan Löfgren

Affärsområdeschef, Maskin

076-527 82 55 076-527 82 55

Skicka e-post Skicka e-post

Kundsupport

Vår kundsupport svarar på alla typer av frågor.

phone 075-242 42 00

Skicka e-post Skicka e-post

comments Chatta