Bergteamet AB, mobil kran, byggarbetsplats
Publicerat: 2011-07-01

Bergsäkert samarbete med Bergteamet

Bergteamet AB är ledande leverantör av underjordstjänster i Skandinavien. De har den unika positionen att som totalleverantör kunna erbjuda alla typer av underjordsjobb utförda till sina kunder. De i dagsläget helt ensamma om denna typ av mobila kranar, vilket gör dem unika.

Bergteamet består av 5 st. avdelningar idag: Raise Boring, Diamond Core Drilling, Mining & Tunneling, MEC samt Electro. Samarbetet mellan OEM Automatic och Bergteamet ligger sedan mångar år tillbaka inom MEC och Electro. OEM Automatic har träffat Niklas Eriksson som är elkonstruktör och projektledare på Bergteamets MEC-avdelning.

Hur kommer det sig att ni valt att bygga om mobila kranar?

Det fanns ett behov som vi kunde tillfredsställa med dessa. Fasta spel med bock tar ca 1 vecka att flytta med platsbesiktning och med Bergteamets mobilkran behövs ingen platsbesikting, vilket gör att flytten endast tar ca 5 timmar. Det är en produktivitetseffektivisering på ca 6,5 dagars jobb, det talar för sig självt. Bergteamet hyr ut denna mobila kran med en operatör till sina kunder och håller sig även till gruvdirektivet för hissning av personal samt material i gruvschakt.

Ni valde Han Yellock kontaktdon från Harting till er applikationslösning för mobila kranar, varför då?

OEM Automatic besökte oss i Boliden i oktober 2010 och demonstrerade Han Yellock. Det vi fastnade för var donets dolda låsmekanism, d.v.s. inga fästbyglar som kan gå sönder, villket gör det enkelt att ansluta och koppla bort. Vi låser även donen så att de inte kan kopplas från för enkelt eller vibrera loss, det är inte möjligt på standarddon.

Han Yellock har även en högre IP klass, IP67, som är viktig i miljön som dessa kranar befinner sig i. Sedan har vi även vid montering upplevt de fördelar som OEM Automatic förespråkade vid demonstrationen av Han Yellock. Bl.a. att man kan eftermontera insatserna i donen efter trådning utan problem, villket sparar oss mycket tid. Det är ganska omständigt eller går inte alls med standardvarianter.

Det gav oss dessutom stora valmöjligheter på hur man kan konfigurera standardinsatserna med hona/hane då insatserna har chrimpstift i både kåpan och chassiekåpan och mellandelen avgör om det bli hona eller hane. D.v.s. att man kan ha in- och utmatning/signal i samma don. Kodningen är dessutom mycket enkel i dessa. Det sitter idag 17 st. Yellock 30 per maskin.

"I övrigt fungerar det bra med OEM Automatic och de har många bra fabrikat och produkter som tillfredsställer våra krav och behov."

I projektet för ombyggnation av mobila kranar har ni ytterligare produkter från OEM Automatic, vilka då?

Kübler pulsgivare, Molex M12-kablage, Bernstein Alukapsling, Harting standarddon, Harting Ethernet, Auer panelsummer och panellampa, Puls spänningsaggregat, Releco-relän samt Allen Bradley säkerhetsrelän.

Idag har ni tre ombyggda mobila kranar. Finns det planer på att öka till fler?

En till håller på att byggas och det finns behov för fler. Hur har samarbetet med OEM Automatic fungerat under projektets gång? Något långa ledtider på Yellock-donen till en början, men det berodde på att det var en ny produkt som inte fanns i tillräckliga volymer för vår produktion, OEM Automatic dellevererade det som fanns och det löste problemen. I övrigt fungerar det bra med OEM Automatic och de har många bra fabrikat och produkter som tillfredsställer våra krav och behov.

Kundcase
Kundsupport

Vår kundsupport svarar på alla typer av frågor.

075-242 42 00

Skicka e-post

Chatta