Vår hållbarhetsutmaning
Publicerat: 2022-09-06

Vår hållbarhetsutmaning

Ett mål vi har i vårt hållbarhetsarbete är att sprida kunskap och skapa engagemang kring just hållbarhet. Detta gjorde vi i år bland annat genom vår hållbarhetsutmaning som fokuserade på vad vi kan göra i vår vardag för att bidra till mindre klimatpåverkan. Alltså hade detta störst fokus på mål 13, att minska klimatförändringarna!

Företagsnytt

HUR GICK UTMANINGEN TILL?

Ett antal aktiviteter gav ett visst antal poäng där utmaningen innefattade transport, mat, konsumtion och nedskräpning, saker vi möter i vårt vardagliga liv. Detta gjorde inte bara att vi sparade lite extra på miljön, det blev ett spännande samtalsämne vid raster och luncher. Nedan ser du på vilka sätt vi kunde få poäng.

cykla eller gå till jobbet

Cykla eller gå till jobbet

Att låta bilen vila är bra för miljön, plånboken och hälsan. 
plogga

PLOGGA

Att plogga är en kombination av att plocka skräp samtidigt som man joggar. Det går även lika bra att promenera, åka skateboard, cykla eller simma.
hållbar mat

ÄTa hållbar mat

För att vår planet ska vara levande behöver vi äta betydligt mer grönt och mindre men bättre kött. Vi vill inspirera till att konsumera mat som är bra både för klimatet och för den biologiska mångfalden! 
konsumera hållbart

konsumera hållbart

Vi vill uppmuntra medveten cirkulär konsumtion. Här fick vi poäng när vi köpte second hand, skänkte eller sålde saker eller lagade något som var trasigt. 

RESULTATET AV VÅR UTMANING

Vi är stolta över våra deltagare som visade engagemang och lärde sig nya saker under perioden vi hade utmaningen. Dessutom gjorde vi tillsammans skillnad. Vi ploggade 143 timmar, åt 352 hållbarare måltider, valde fossilfria färdmedel till jobbet i 219 dagar och gjorde 48 inköp secondhand istället för att köpa nytt. Dessutom lagade vi 29 saker och förlängde därmed dess livstid. Siffrorna kommer inte förändra världen men det blir tydligt att ingen kan göra allt, men alla kan göra något, och tillsammans kan vi göra mycket mer! 
ploggat tillsammans i 143 h
Hållbarare måltider
cykla istället för att ta bilen
handla secondhand istället för nytt
vi lagade 29 saker
blad
ingen kan göra allt, men alla kan göra något!
Marja och Jens som deltog i vår hållbarhetsutmaning

Marja RYTINKI, Ekonomiassistent

Marja var en av alla deltagare i tävlingen men hon var också den som samlade ihop flest poäng. Vi tackar för engagemanget och passade på att intervjua Marja.

Lärde du dig något nytt? 
Ja, framför allt att det var mycket enklare att göra dessa förändringar än jag först trodde. Jag visste mycket av dessa saker sen innan men utmaningen gjorde mig ännu mer motiverad att göra fler saker. 
Hur var det att ha en utmaning kring detta? 
Det var kul och inte så svårt att göra uppdragen som gav poäng. Dessutom så lärde vi mycket av varandra under denna period då vi pratade mer om hållbarhet och miljö. Jag tycker absolut att vi ska ha en utmaning igen!  
Tar du med dig något från detta? 
Ja, efter detta äter jag mer vegetariskt och jag ser över mina inköp mer, jag är helt enkelt lite mer eftertänksam innan jag köper något. 

Jens Kjellsson, VD på OEM Automatic

Jens har sedan vår hållbarhetssatsnings början varit tydlig med att detta arbete är mycket viktigt. Därför ville vi gärna höra vad han tyckte om utmaningen. 

Vad tyckte du om hållbarhetsutmaningen? 

Syftet med denna utmaning var att lyfta och tydliggöra målen för en hållbar utveckling och sprida kunskap och engagemang kring hållbarhet. När det gäller utmaningarna så tror jag det är viktigt att visualisera och informera om att man kan göra många små saker som kan bidra i det stora hela. Det viktiga är att man börjar, till exempel med att: 

-  Äta mer vegetariskt – Man kan äta kött två gånger i veckan i stället för fem. 
- Ta cykeln till jobbet i stället för bilen. Ta tåget i stället för flyg och samåka om det är möjligt. 

Att stoppa klimatförändringar är en av vår tids största utmaningar och alla kan och måste bidra för att minska vår miljöpåverkan. 

lÄs mer OM VÅRT HÅLLBARHETSARBETE!

Kundsupport

Vår kundsupport svarar på alla typer av frågor.

phone 075-242 42 00

Skicka e-post Skicka e-post

comments Chatta