Scanautomatic & Processteknik 2018 

Den 9-11 oktober hälsar vi er åter välkomna till Scanautomatic i Göteborg och till vår monter B07:22. Besök vår monter för att träffa vår personal som finns på plats för att svara på dina frågor, hitta lösningar på dina problem eller bara se till att du får en trevlig mässupplevelse. I år finns vi även på ProcessTeknik i monter D07:16.

Ta del av det senaste inom process och automation

Scanautomatic är mässan med stort M när det kommer till ny teknik, nya affärer och kunskapsöverföring inom svensk industri. Framtidens automationslösningar och komponenter finns samlade under ett och samma tak och självklart finns vi på plats. Passa på att möta hela branschen under tre intensiva dagar för att jämföra den senaste tekniken och produkterna.
Scanautomatic anordnas parallellt med ProcessTeknik som snabbt blivit den ledande industrimässan för processteknik i Norden. I år kommer vi att ställa ut en monter även på ProcessTeknik som en del i vår satsning på den svenska processindustrin. Längre fram kan du läsa om vad vi har gjort i vår satsning och vi pratar med Niclas Fritz som är ansvarig för Process för att ta reda på hur det senaste året har gått sen vi lanserade vårt processortiment.

Elskåpskomponenter

Som tidigare år kommer vi visa upp vårt ständigt växande sortiment av produkter för Industri 4.0 med bland annat Industridatorer och I/O-moduler från Advantech, Millenium Eveloution PLC från Crouzet som möjliggör fjärrkommunikation.

Du hittar också många produkter för säker 24 V DC och signalhantering, både digitalt och analogt. Produkterna inom temat består av band annat spänningsaggregat och DC-UPS:er från Puls, elektroniska säkringar från Lütze och traditionella säkringar från Mersen. Vi kommer också ge er möjligheten att se de unika funktioner som Delcons interfacereläer erbjuder samt visa analoga mätvärdesomvandlare från Lütze.

Från svenska Partex kommer vi visa ett komplett sortiment av märkmaskiner som passa för alla unika ändamål och som alla delar samma användarvänliga programvara. Utöver detta kommer du självklart att kunna se komponenternas funktion och montage i vårt elskåp som innehåller stora delar av vår produktportfölj.

Produktområde Elskåpskomponenter kommer i år att visa ett nyhetspodie med följande produktnyheter:

 • Millenium Eveloution PLC – Crouzet
 • Digitalt tidrelä – Crouzet
 • Energimätare med M-BUS – Lovato Electric
 • Spänningsaggregat med Dimension C-utförande – Puls
 • Smart sensor för klimatreglering – Stego
 • Skåpsbelysning – Stego
 • Lastfrånskiljare – Lovato Electric
Elskåp gruppbild

Maskin

Produktområde Maskin kommer att visa upp nya LED-armaturer från tyska Sangel, den senaste tillverkaren i floran. Det nya sortimentet är stilrent, smälter in i alla miljöer och passar perfekt som belysning i produktionsmiljöer eller i fordon.

I montern kommer du kunna ta del av produkter som riktar sig främst till maskin- och fordonsindustrin med produkter som RAM fästen, fordonsprodukter från Ecco, varningsprodukter, kamerasystem och styrsystem för fordonen. Vi kommer också visa upp hur Epec´s styrsystem/displayer fungerar tillsammans med våra övriga produkter.

Maskin gruppbild

Kabel

I vår monter kommer du att kunna hitta all kabel du kan tänkas behöva för automationsindustrin samt kabelrelaterade produkter. Vi kommer bland annat att visa upp kontaktdon och ethernetprodukter från vår tillverkare HARTING och ett brett urval av kabeltillbehör med allt du kan tänkas behöva; kabelskor, ändhylsor och flatstift samt verktygen som krävs för terminering av dessa. Kabelförskruvningar, bearbetade kapslingar och bärarmssystem kommer självklart också att finnas på plats.

Det nya CONMAX-genomföringssystemet från Wiska kommer att finnas på plats. Det är ett modulsystem bestående av delbara förskruvningar och genomföringar som du kan bygga ihop efter ditt behov. 

En annan nyhet är vår nya serie kabelkedjor för 3-dimensionella rörelser - Triflex® RSE återdragningssystem från igus. Denna används för att hålla kabelkedjan tight på robotarmen och därmed förhindra den hängande kedjan från att häkta i, eller fastna i roboten. 

Kabel gruppbild

Sensor & Maskinsäkerhet

Produktområde Sensor & Maskinsäkerhet kommer att visa bland annat trådlösa säkerhets-plc för att på ett flexibelt sätt kunna lösa dina säkerhetsapplikationer. Alla våra säkerhets-plc kommer dessutom vara kopplade för att kunna visa funktionen i verkligheten. 

Sedan kommer det att finnas en möjlighet att se våra komponenter i sitt rätta sammanhang på vårt conveyer-band innehållande bland annat världens minsta säkerhetslaserscanners från Hokuyo, ljusstråleskydd och streckkodsläsare. 

Komponenter inriktade mot industri 4.0 var gäller sensorer och säkerhetsprodukter kommer också att finnas i vår monter samt produktnyheter från Rockwell Automation, Kübler, Datalogic med flera.

Sensor maskinsäkerhet gruppbild

Tryck & Flöde

Tryck & Flöde kommer att visa en ny applikation bestående av en robot som kommer att stå och lyfta med hjälp av vakuum i en programmerad rörelse. En annan nyhet är att får möjlighet att testlyfta olika föremål med hjälp av våra ejektorer och sugkoppar, få känna på komponenterna helt enkelt.

Vår flödesrigg kommer att finnas på plats i år igen innehållandes ventiler för vatten och luft, tryckgivare, tryckmätare, tryckvakter, nivåmätare och nivåvakter. I den kan du på ett tydligt sätt se hur våra produkter fungerar och ser ut. 

Vårt breda sortiment av flödesövervakning, nivåövervakning, tryckövervakning, pneumatikkomponenter och ventiler för styrning och övervakning, av luft, vatten, olja, gas finns självklart på plats.

Tryck flöde gruppbild

Bildanalys & Vision

Produktområde Bildanalys & Vision kommer att visa flera olika 3D-lösningar live på plats i montern. Förutom Photoneo’s 3D-scanner som är framtagen framförallt till olika bin-picking-applikationer kommer vi även att visa en 3D-scanner och Time of Flight-kamera från SmartRay

Utöver detta kommer vi att visa de senaste nyheterna från Neousys i form av fläktlösa datorer med prestanda i absolut toppklass. Naturligtvis kommer vi även att visa de senaste nyheterna inom kamerateknologi, belysning och optik från våra leverantörer Basler, Advanced Illumination och Fujinon.

Bildanalys vision gruppbild

Fokusområden

Årets upplaga av Scanautomatic & ProcessTeknik har fyra fokusområden som kommer att vara tydliga teman i scenprogram och innehåll: digitalisering, energieffektivisering, produktivitet och smart industri. Vi på OEM Automatic arbetar aktivt med alla de aktuella fokusområdena men under årets upplaga har vi steppat upp när det kommer till den smarta industrin. Vi kommer att på flera håll i montern, från flera produktområden att presentera lösningar för Industri 4.0, IIoT och den smarta industrin.

smart industry

Smart industri

Smart industri innebär bland annat framfarten av the internet of things och smarta produkter i den smarta fabriken. Smarta produkter och maskiner som själva identifierar flaskhalsar och problem har potential att förbättra alla delar i produktions- och leveranskedjan. För att förutse driftstopp och få mer inblick i hur era maskiner mår har vi på OEM Automatic ett brett utbud av smarta komponenter för den smarta fabriken.

Vi erbjuder bland annat lösningar för att koppla upp signaler från sensorer mot överordnade system eller molnbaserade tjänster.

Många produkter som idag finns installerade i industriella miljöer kan känna, se och höra.
Vi möjliggör lösningar för att dessa enheter kan kommunicera med varandra. Med våra lösningar kan du bland annat flytta data från maskinen eller skåpet till ett överordnat system såsom ett SCADA-system eller affärssystem.

 

Detta kan användas för att:

 • Förutse driftstopp
 • Övervaka och logga
 • Fjärrövervakning på distans
 • Mäta effektivitet/se producerat material
 • Starta eller stoppa produkt/applikation
igus isense

Gör underhåll förutsägbart med igus Isense

Isense är en produktfamilj av smarta plaster från igus som hjälper dig att planera underhållsarbeten och därmed sänka underhållskostnaderna. Isense innehåller olika sensorer och övervakningsmoduler som mäter bland annat graden av slitage under pågående drift och varnar i god tid innan byte eller reparation är nödvändig. Isense beräknar även individuell livslängdberäkning vilket förenklar att tillsätta resurser för underhållsarbete samt hinna beställa reservdelar i tid. Detta gör att oförväntade driftstopp minimeras. Genom att nätverksansluta via icom-kommunikationsmodul kan du se onlinestatus och få varningar i exempelvis din smartphone.

Victor Petterson, produktexpert på igus produkter berättar att olika scenarier som kontinuerlig övervakning eller automatisk utlösning av larm om underhållsarbete är mycket enkla att programmera. Han förklarar detta är framtiden inom svensk tillverkningsindustri och att i takt med att priset går ner på smarta produkter som isense kommer fler och fler att vilja investera i detta. 

ventilarm

Den smarta ventilterminalen som indikerar vart felet uppstått

Ventilterminaler från Asco har en enkel hantering av diagnostik och styrelektroniken är kompatibel med de flesta industriella protokoll. En ventilterminal är en komplett enhet bestående av en ventilmodul och en styrelektronik. Styrelektroniken används för att hantera signalen in till ventilmodulen, hantera externa in- och utsignaler från exempelvis tryckgivare via I/O-moduler samt vidarekommunikation till andra ventilterminaler i ett nätverk.

Det unika med ventilterminaler från Asco är att de är kompatibla att användas i en redundant slinga, SRS (Single Redundancy System), vilket betyder att om det blir ett kabelbrott i den seriekopplade kommunikationsslingan från styrsystemet, kan ventilterminalen hantera att skicka och ta emot signalen åt båda håll för att inte skapa ett stopp till styrsystemet.

Genom att ha en knuten IP-adress till ventilterminalen kan du enkelt få ut diagnostik från en dator med information om vilka portar som har problem och varför. Du kan även testköra ventilerna manuellt samt se om ventilerna i ventilmodulen är i funktion eller inte. Ventilterminalen klarar att hantera upp till 16 I/O-moduler i ett nätverk och du kan enkelt byta ut trasiga ventiler och externa moduler under drift utan att påverka stopp i hela processen.

Eldar Karat, produktexpert har märkt att efterfrågan på smarta produkter har ökat, inte bara på hans produkter utan på hela Tryck & Flödes sortiment. Han säger att

produkter och lösningar för att undvika produktionsstopp som kan kosta multum är det som efterfrågas mest.
Kunderna vill ha mer kostnadseffektiva serviceintervaller för att det ska gå fort och det ska vara enkelt. Många efterfrågar också mer och mer diagnostik där du får reda på vad som är fel snabbt. I framtiden tror Eldar att komponenter kommer att bli ännu smartare så de varnar i tid innan något blir slitet. Du kommer att kunna ha system där datorn har mer koll på vad som händer i produktionen avslutar Eldar. 
smart safety

SRF Smart Safety Sensor för en intelligent produktion

Smart Safety Sensor SRF är en smart säkerhetsbrytare från Bernstein, framtagen för den smarta fabriken med sitt intelligenta diagnostiska system.
 
SRF - en förkortning av Safety RFID – är en säkerhetsbrytare för skyddsanordningar som övervakar öppningsbara dörrar och luckor. Brytaren skyddar operatören genom att stänga av eller hindra att maskinen startar om skyddet inte är stängt. 

SRF har ett intelligent diagnostiskt system som är inbyggt i brytaren. Information skickas till maskinens styrsystem via I/O Link eller alternativt till en smartphone med NFC-teknik. På detta sätt hämtas 20 olika typer av diagnostiska data från varje enskild brytare, även när de är serieanslutna. Denna information berättar hur brytarna mår i realtid och kan bland annat användas för att säkerställa ett effektivt underhåll av maskinen och därmed förhindra dyra produktionsstopp. 

Jörgen Carlsvärd, produktexpert berättar att efterfrågan på smarta produkter inom hans produktområde Sensor & Maskinsäkerhet ökar. Han förklarar vidare att

mycket fokus ligger på att kunden efterfrågar en driftsäker maskin som alltid ska fungera, utan produktionsstörningar pga. av att exempelvis komponenterna börjar ge upp.

 

simplifier

SSP -  det trådlösa säkerhets-PLC't med repeteringsfunktion

Jörgen berättar även om ett smart säkerhets-PLC som också kommer att visas på mässan. Safety Simplifier erbjuder ett enkelt sätt att bygga skyddssystem för mobila och fasta maskiner, helt trådlöst. Safety Simplifier kommunicerar trådlöst i ett nätverk med upp till 16 enheter. Nätverket har inbyggd repeteringsfunktion som gör att alla enheter vidarebefordrar säkerhetsdata till varandra vilket betyder att alla enheter inte behöver höra varandra direkt utan säkerhetsdata repeteras alltid vidare. Programmering och kommunikation online kan ske trådlöst mellan en dator och alla Safety Simplifiers i ett system.

iiot

IIoT-I/O-moduler med enkel uppkoppling

För att underlätta uppsamlingen av nya eller redan befintliga signaler har Advantech tagit fram I/O-modulerna WISE och ADAM som på ett enkelt sätt kan placeras ut i en befintlig applikation. Modulerna möjliggör förflyttning av data upp till exempelvis befintligt SCADA-system, Cloud Server eller affärssystem. Tack vare detta blir det enkelt att logga befintliga applikationer. 

Genom den inbyggda HTML-servern erbjuds inloggning direkt mot enheten där du också kan se status på in-/utgångar samt styra utgångar. Våra basmodeller använder sig av Modbus/RTU, Modbus/TCP, Profinet, EtherNet/IP och väljs efter hur många in-/utgångar som behövs. Tack vare LoRa, MQTT och sub-nät kan data transporteras upp till 5 km via 1 GHz-nätet eller 100 m via 2,4-GHz.

Linus Öberg, produktexpert säger att eftersom industrierna blir mer och mer digitaliserade och enheter som kan konvertera signalerna från olika komponenter krävs för att processa datan börjar fler och fler välja att konvertera sin fabrik och produktion till industri 4.0.

Många efterfrågar just produkter såsom I/O-modulerna för att det är ett billigt sätt att expandera befintligt styrsystem.
Han förklarar också att man är inne i en fas där många har styrt med tidreläer med mera men fler och fler vågar att koppla upp sina maskiner för att styras med pc eller liknande. 

 

processatsning för att möta en växande efterfrågan

Med förvärv, en utökad organisation samt den ständiga tillverkarutvecklingen som kontinuerligt breddar sortimentet har vi tagit nästa steg in i den svenska processindustrin. I år ställer vi ut med en monter även på ProcessTeknik.

Process gruppbild
Vi har under de senaste åren genomfört förvärv av bland annat Kübler och Temflow för att erhålla både kompetens och tillverkare som är starka mot processindustrin. Genom att dessutom komplettera med specialiserade tillverkare som finns inom koncernen byggs kontinuerligt ett väldigt spännande, men framförallt brett, sortiment upp av bland annat ventiler, instrumentering och tanktillbehör. Dessa tillverkare är bland annat Anderson-Negele som är pionjärer inom hygienisk mätteknik, Brooks Instrument, KSR Kuebler, Zimmerlin, Definox och InterApp som alla är marknadsledande inom sitt område.

Niclas Fritz, ansvarig för processområdet på OEM Automatic förklarar att det har funnits ett fåtal dominerande tillverkare på marknaden som är både tekniska kunniga och som har en hög marknadsnärvaro. Vi är där på plats och hjälper kunden med den specifika applikationen med deras utmaningar och problem. Under året har vi fått väldigt positiva reaktioner från kunder då vi kunnat ge snabbare och mer optimerade produktval, förklarar Niclas.

Vi har varit igång i ca ett år nu och har under året fördjupat vår tekniska kunskap genom att vara ute och träffa kunder och sett deras applikationer och problem på plats.
I Danmark är OEM Automatic Klitsø marknadsledande inom process vilket är en stor fördel och ett tätt samarbete mellan organisationerna pågår för att kunna möta marknaderna på bästa sätt. Niclas förklarar vidare att de under året tagit in nya tillverkare för att kunna erbjuda ett bredare sortiment, dels för befintliga kunder, dels för att attrahera nya kundsegment. .

Han säger att det finns planer på att utöka med fler tillverkare, både från koncernen och utanför. Niclas berättare att de för en ständig dialog med Danmark och att de har några tillverkare som kommer att introduceras på den svenska marknaden för att komplettera sortimentet ytterligare

Satsningen har också inneburit att vi har utökat organisationen och byggt upp en specialiserad sådan för just processortimentet med kunniga och erfarna specialister som verkat i branschen länge, detta för att kunna erbjuda spetskompetensen som krävs. Niclas säger att han sedan satsningen anställt tre personer som endast fokuserar på försäljning av processortimentet. Våra fyra produktexperter har funnits med i processbranschen i upp till 30 år så de har mycket djup kunskap om branschen. Många i teamet har dessutom varit kunder i branschen så de vet vad man som kund uppskattar av en leverantör vilket är en stor fördel avslutar Niclas.

Vi kommer att visa produkter som passar de flesta branscher inom process såsom livsmedels- kemi-, raffinaderi- läkemedels- och reningsverksindustrin. Under mässan kommer ett högt fokus ligga på just ventiler, instrumentering, tanktillbehör och massflödesövervakning. Ny instrumentering från Anderson-Negele och Aplisens kommer att finnas på plats. Bland annat kommer du att kunna se den nya grumlighetsmätaren från Anderson-Negele som ger dig möjligheten att minska användningen av vatten, kemikalier och energi, samt minskar produktförluster och därmed ökar konkurrenskraften. 

Kom och se det breda sortimentet och utmana våra produktspecialister för att upptäcka vad de kan hjälpa dig med i monter D07:16.

Kundsupport

Vår kundsupport svarar på alla typer av frågor.

075-242 42 00

Skicka e-post

Chatta