Bildanalys & Vision Bildanalys & Vision
2019-05-13

Hallå där - Johan Kastensson

Hallå där - Johan Kastensson
Johan Kastensson jobbar med framtidens 3D-lösningar på OEM Automatic. Läs vår intervju med honom och hur visionbranschen växer och förändras.

Johan KastenssonFAMILJ: Sambo Josefin, Thure 1,5 år och ett syskon till sommaren.
BOR: I Eksjö.
GÖR: Sales Manager Bildanalys & Vision.
AKTUELL MED: Framtidens 3D-lösningar.
FÖREBILD: Johan Olsson, längdskidor. En kille som vågar tro på sig själv och har lyckats med många fina prestationer.
MERITER: Plats 548 på Vasaloppet 2019.

 

Berätta mer om hur ni arbetar!

Vi genomför mycket tester och Proof of concept hos kund för att visa produkten och hur den fungerar i deras miljö. Det ställer höga krav på vår kunskap och att vi ska vara pålästa om produkter och teknik. Vi träffar vanligtvis projektledare, forskare och konstruktörer som har mycket tekniska frågor. Ibland tar vi hjälp av våra leverantörer för att genomföra utbildningar och tester på plats hos våra kunder. Det börjar nästan alltid med att kunden har ett problem och då försöker vi ta fram en lösning tillsammans med kunden.

Hur ser framtiden ut för branschen tror du?

Visionbranschen växer kraftigt varje år. På OEM Automatic har vi under vintern förstärkt vår organisation med två personer som ska jobba med projekt ute hos våra kunder. Våra produkter blir bättre och smartare, vilket gör att branschen växer på bred front. Det är mer etablerat med Vision idag än för bara några år sedan. Vision är inte längre lika ”läskigt” och dyrt. Människors tid kostar också pengar och automation kan hjälpa till att spara tid. Just nu kommer det många lösningar som bygger på Deep Learning, Machine Learning och AI. Det innebär att vi snart inte behöver programmera kameror för att kunna använda dem utan det sker automatiskt.  

Kommer robotarna ta över?

Haha, nej de kommer hjälpa oss att förbättra och göra vår vardag enklare. Både på jobbet och i hemmet. Tekniken utvecklas väldigt fort, det är häftigt.

Vad ser ni för efterfrågan hos kunderna?

Behovet av automation växer och Vision har blivit både bättre och mer tillgängligt. Vi kan i många fall tidigt hitta lösningar på problem och på så sätt hjälpa kunderna att spara både tid och pengar.  Utöver industriautomation arbetar vi även inom ITS, Medical och Out of factory-segmenten. Out of factory-lösningar är ett brett och spännande område. Det kan var allt från ansiktsanalys till att styra bilar eller streama video från drönare.

 
citat johan kastensson

Vad fokuserar ni på nu?

Vi arbetar mycket med 3D-lösningar inom alla olika områden. Stereovision, Time-of-flight, lasertriangulering och Structure-light är några av teknikerna. Det slovakiska företaget Photoneo är en av de leverantörer som lanserat spännande lösningar nyligen. De har utvecklat en 3D-kamera som med mm-precision kan ta bilder på objekt som rör sig väldigt fort. Exempelvis på ett transportband. För den unika tekniken fick de VISION Award 2018 på den stora visionmässan i Stuttgart. Det känns väldigt bra att vi kan erbjuda våra kunder i Sverige, Norge och Danmark den absolut senaste tekniken. 

Hur arbetar du om 5 år?

Det vi ser redan idag är att våra kunder är bättre pålästa om det mesta. Att kunna hjälpa kunden med en helhetslösning där vi bidrar med teknisk kunskap och erfarenhet kommer bli extra viktig. Något som är viktigt idag och som kommer fortsätta vara viktigt i framtiden är Proof of concept. Kunder idag vill veta att de får nytta av de grejer som de investerar i. Vi testar ofta lösningar direkt hos kunden eller i vår labmiljö innan vi lämnar förslag på lösning.
 

Vad är det roligaste med ditt jobb?

Att få hjälpa kunder och få vara en del av nya spännande projekt med produkter och idéer. Med vår kunskap är vi med och hjälper kunden att lyckas med sina projekt. Och så får jag arbeta med mycket häftiga, spännande och roliga prylar. 
OEM automatic mabema photoneo
Teknisk rådgivning
Johan KastenssonJohan Kastensson

Produktchef, Bildanalys & Vision

075-242 43 34

Skicka e-post

Kundsupport

Vår kundsupport svarar på alla typer av frågor.

075-242 42 00

Skicka e-post

Chatta