Tryck & Flöde Tryck & Flöde

Spaljisten väljer vakuum från Coval

Vakuumprodukter från Coval i en av Spaljistens maskiner
Produktionstakten är hög hos Spaljisten, maskinerna går treskift för att hinna med. Att effektivisera produktionen är något man jobbar kontinuerligt med. Här har OEM Automatic och Coval med sina vakuumprodukter varit till stor hjälp. På ett och ett halvt år har inte ett enda produktionsstopp skett som berott på vakuumprodukterna.

SPALJISTEN är ett företag i Åseda som producerar och förpackar möbler åt ett globalt möbel- och inredningsföretag. Spaljisten är idag ett av Sveriges största företag inom denna bransch med en fabrik på 28.000 m2 och 120 anställda.

Man har en hög produktionstakt och maskinerna går treskift för att hinna med. Att effektivisera produktionen är något man jobbar kontinuerligt med. Här har OEM Automatic och Coval med sina vakuumprodukter varit till stor hjälp. På ett och ett halvt år har vi inte haft ett enda produktionsstopp som beror på vakuumprodukterna, säger produktionstekniker Jonny Sandström när vi besöker honom för att följa upp den senaste installationen vi gjort med produkter från Coval.

- Vi har inte haft produktionsstopp p.g.a. rengöring av ejektorerna eller att vi tappat produkter, fortsätter han. Detta har ökat effektiviteten i vår produktion markant.Ejektorerna från Coval är av typen enstegsejektorer, d.v.s. ett munstycke som skapar vakuum. Med enstegsprincipen får man en ejektor som snabbt skapar högt vakuum (upp till dubbelt så snabbt som med andra principer) och den har inga interna rörliga delar. Detta tillsammans med en genomgående ljuddämpare skapar en enhet som blir i stort sett okänslig för damm och smuts, vilket i sin tur leder till färre stopp i produktionen. Risken att tappa produkter eller stopp p.g.a rengöring av ejektorn minimeras. I vakuumplattorna har Coval en egenutvecklad flerstegsejektor som visat sig vara mycket effektiv även i träbearbetningsindustrins miljöer.

"Med de erfarenheter vi har av vakuum från OEM Automatic och Coval, kan jag varmt rekommendera detta till vem som helst."

I den senaste applikationen där Spaljisten nu använder vakuum från Coval har OEM Automatic tillsammans med Coval och Spaljisten tagit fram en unik vakuumplatta för att hantera förpackningar som ligger på pall. Vakuumplattan har måtten 1200x800 mm och levererades färdig med sugkoppar, ejektorer, ventiler samt vakuumvakt för att på ett snabbt och smidigt sätt kunna monteras direkt på roboten. Eftersom produkterna på pallen ligger i olika mönster och inte heller i nivå med varandra så var det viktigt att vakuumplattan utformades så den kunde hantera dessa produkter på ett bra sätt.Plattan skulle också hantera ett mellanläggspapper vilket löstes med en rad sugkoppar i mitten som aktiveras via en separat ejektor.

- Här har vi tidigare haft problem med att vi tappade produkter, vilket har medfört stopp i maskinen och onödig försening i produktionen, säger Jonny. Efter att vi installerat vakuumplattorna från Coval har vi inte tappat en enda produkt, fortsätter han.

Vilka är då Coval?

Coval har sitt huvudkontor i Frankrike med dotterbolag i Spanien, Italien, Tyskland, Brasilien och USA. Man har också ett flertal återförsäljare världen över där OEM Automatic AB är samarbetspartnern på den svenska marknaden. Coval har som mål att bli världsledande på vakuum inom automationsindustrin. De satsar idag 10 % av sin omsättning på att utveckla nya produkter. Coval´s utvecklingsgrupp tillsammans med externa teknologiska institut ser till att man hela tiden ligger i framkant vad gäller utveckling av nya revolutionerande vakuumprodukter anpassade för automationsindustrin världen över.

- Jag kan absolut rekommendera vakuum från Coval! Med de erfarenheter vi har av vakuum från OEM Automatic och Coval kan jag varmt rekommendera detta till vem som helst, avslutar Jonny.

Kundsupport

Vår kundsupport svarar på alla typer av frågor.

075-242 42 00

Skicka e-post

Chatta