Bildanalys & Vision Bildanalys & Vision

Photoneo 3D-scanner fyller gapet i Mabemas produktportfölj

OEM automatic mabema photoneo
Mabema är en systemintegratör av machine vision som håller på med kamerateknik och bildbehandling och har gjort det sedan starten 2002. De är numera Sverigeledande på att hitta objekt i 3D och ser stor potential att fylla igen sitt gap i sortimentet med Photoneo 3D-scanner.

Under en workshop på plats hos Mabema i Linköping var OEM Automatic tillsammans med en ingenjör från Photoneo på plats för att testa det allra senaste som Photoneo har att erbjuda när det gäller 3D-teknik. Magnus Lundberg, VD på Mabema berättar att de har jobbat mycket med 3D-teknik innan men de har aldrig testat den här tekniken på det här sättet innan. Mabema ser potential med Photoneo 3D-scannern då den är mittemellan två produkter som har funnits historiskt i sortimentet vilka är 2D-teknik samt företagets egen Bin-Picking-lösning.

"Vi hoppas att 3D-scannern fyller den lucka vi haft i vår produktportfölj. Den har lite bättre data, är lite snabbare och till en annan prisbild."
Magnus Lundberg, VD Mabema

Under workshopen arbetade en ingenjör från Photoneo tätt tillsammans med en av Mabemas integratörer för att integrera 3D-scannern i företagets egna 3D-mjukvara som i sin tur är väldigt avancerad och har utvecklats under många år. Målet under dagen var därför att tillsammans hitta en lösning för att få in 3D-ritningarna i mjukvaran och därmed kunna hitta objekten. Resultatet av dagens tester, berättar Magnus, har varit väldigt bra. Vi har hittills fått mycket bra resultat och bra bilder på de varuprover vi har testat på. förklarar han. 

Mabema och OEM Automatic har haft ett tätt samarbete under en lång tid. ”Vi har en jättebra relation – både leverantör/kund då vi fått bra och rätt komponenter, och support. Även på marknaden där vi gått in i partnerskap mot vissa kunder som har behövt OEM Automatics komponenter och vår hjälp för att få igång sina lösningar. Det har varit ett fruktsamt sätt att arbeta på och vi har varit väldigt generösa med information åt båda håll vilket jag också uppskattar mycket”, berättar Magnus.

 

Hur ser framtiden ut för visionbranschen?

- Visionbranschen ökar kraftigt inom flera områden, säger Magnus. I och med alla höjda kvalitets- och automationskrav inom den tillverkande industrin är det en starkt växande marknad. Det ökar också utanför tillverkningsindustrin såsom exempelvis Automotive med självkörande bilar. Även system som finns i säkerhetstänk med övervakning av både oss människor i form av ansiktsigenkänning och medicinsk bildbehandling. Det är en enorm framtidsbransch, avslutar han.
OEM automatic Mabema Photoneo
OEM automatic MabemaLogo


MABEMA grundades 2002 i Linköping och har fyra affärsområden; Robot-Vision, Vision, Nuclear och Wood. Mabema levererar i första hand kompletta visionsystem med funktionsåtaganden men även nyckelfärdiga maskiner.

Teknisk rådgivning
Johan KastenssonJohan Kastensson

Produktchef, Bildanalys & Vision

075-242 43 34

Skicka e-post

Kundsupport

Vår kundsupport svarar på alla typer av frågor.

075-242 42 00

Skicka e-post

Chatta