Bildanalys & Vision Bildanalys & Vision Elskåpskomponenter Elskåpskomponenter Kabel Kabel Maskin Maskin

Effektiv kvalitetskontroll av din garderob

Kundcase, Jim Pihel projektledare på IKEA Industry
Mitt i de småländska skogarna, i det lilla samhället Hultsfred, reser sig en enorm anläggning. Där tillverkas en produkt som en väldigt stor del av Sveriges befolkning har i sitt hem nämligen IKEAs garderobsserie Pax och företaget heter
IKEA Industry. OEM Automatic har varit med och effektiviserat produktionen av deras garderober och vi styrde därför söderut för att höra varför Jim Pihel, projektledare på IKEA Industry, valde oss på OEM Automatic som leverantör.

IKEA Industry i Hultsfred tillverkar IKEAs garderobsserie Pax, som nog de allra flesta svenskar någon gång har varit i kontakt med på ett eller annat vis. Fabriken har ca 150 anställda som arbetar femskift dygnet runt för att årligen kunna producera knappt 2,7 miljoner garderober till Sverige, Tyskland, Nederländerna, Belgien och Polen. Målet är dessutom att under en treårsperiod öka den siffran till 3,2 miljoner enheter. De har därför tagit hjälp av OEM Automatic för att optimera delar av sin process.

Lättöverskådlig skärm garanterar kvaliteten

Garderoberna består av en spånskiva, folierad med en pappersbaserad folie som limmas på spånskivorna. Detta görs i den första linjen av sju och denna förser sedan övriga linjer med material. Varje del består av en under- och en överfolie där överfolien viks över kanterna och möter underfolien. I denna process finns en tolerans på hur stort glappet får vara.

För att på ett effektivt sätt kontrollera att glappet inte överskrider toleransnivån, installerades två visionsystem med USB3-kameror, belysning, industridatorer och mjukvara.

Avsyningslösning hos IKEA Industry
- Tidigare använde vi manuell avsyning, man kände helt enkelt efter alternativt använde speglar för att se hur stort glappet var. Detta var på många sätt krångligt och det var svårt att se om man höll sig inom toleransnivån. Därför valde vi ett system för att slippa detta och för att underlätta för operatören. Vi får med det nya systemet en bra översikt och vi kan på avstånd enkelt se om allt är som det ska, kommenterar Jim.
IKEA Industry, belsynings- och bandpass-lösning från OEM Automatic

Produkter som möter de höga kvalitetskraven

Fabriken tillverkar garderober med fyra olika folieringar – vit, svart, ek och vitek och dessutom med ett antal olika ytbehandlingar. Detta gör att det ibland kan vara svårt att få fram bra kontraster i bilden. På vårt testlabb i Malmö testades rätt belysning och filter fram. Röd belysning i kombination med rött bandpassfilter gav det bästa resultatet, då det gav bra kontraster på samtliga folieringar. InCoil-mjukvaran används för att från skärmen visuellt kunna övervaka processen. I framtiden finns det även möjlighet att uppdatera mjukvaran till en fullskalig vision-mjukvara.

Innan applikationen installerades i fabriken testades kameror, mjukvara och skärmar på plats i OEM Automatics testlabb för att säkerställa funktionen för kunden.

- Vi valde att samarbeta med er för att vi vet att ni har bra produkter, då jag arbetat med er tidigare. Då fungerade allt jättebra! Man får dessutom väldigt bra support och hjälp med de frågor som uppstår. Ni har varit på plats vid ett flertal tillfällen och frågat hur det går och ni har alltid ställt upp vid behov. Det är också väldigt lätt att hitta reservdelar till applikationerna om det skulle behövas, avslutar Jim.
Kundsupport

Vår kundsupport svarar på alla typer av frågor.

075-242 42 00

Skicka e-post

Chatta