Hallå där med Emelie och Andreas
Publicerat: 2021-05-03

Hallå där Emelie & Andreas

Hos oss på OEM Automatic finns det 30 personer som arbetar i rollen som produktansvariga. Vår drivkraft är att kunna leverera rätt, och helst de allra bäst lämpade produkterna till våra kunder. Därför behöver vi spetskompetens.

Med tanke på det stora och omfattande sortimentet vi har på vår hemsida, bestående av drygt 4 000 produkter med sammanlagt över 60 000 artikelnummer, är våra produktansvariga fyllda av kunskap. Ofta hjälper vi till med att ta fram större lösningar där olika produkter ska integreras med varandra, helst så bra som möjligt. Det finns inte en produkt hos oss som vi inte har en produktansvarig för.

Företagsnytt
Bakom alla våra produktansvariga finns våra tillverkare. Vi har cirka 125 tillverkare utspridda över hela vår jord som alla är specialiserade och i många fall världsledande inom sitt område. Tack vare en nära relation med våra tillverkare kan produktansvariga snabbt få svar på djupare tekniska frågor och eventuella behov av anpassning för kunders speciella applikationer. Det är inte ovanligt att våra tillverkare är med i kundmöten för att säkerställa att vi tillsammans kan leverera de mest komplexa lösningarna. 
Vi vill lyfta dessa produktansvariga lite extra då dessa personer gör ett strålande jobb och OEM Automatic hade inte varit detsamma utan all den spetskompetens som vi har samlat i våra produktexperter och har du inte redan stött på dem i din relation med oss, tveka inte att kontakta dem. Här ska du nu få träffa två av våra produktansvariga: Emelie på Elskåpskomponenter och Andreas på Maskin.
Hallå där med Emelie och Andreas
Hallå där med Emelie och Andreas

Emelie Sundberg

Produktansvarig, Elskåpskomponenter
Micro PLC, HMI, Tid-/kontrollreläer & Remote access

Familj: Sambo och en son på 1,5 år
Ålder: 30 år
Fritidsintressen: Hästar och umgås med familjen

Andreas Friberg

Produktansvarig, Maskin
Fordonsteknik, fordonskameror och styrsytem

Familj: Gift med Jenny och har två söner som är 13 & 15 år + två hundar och en häst
Ålder: 43 år
Fritidsintressen: Allmänt sportintresserad men utövar en del cykling, MTB och landsväg. Sen är skogsarbete och friluftslivet en stor del av mig

HUR SER EN DAG SOM PRODUKTANSVARIG UT?
En dag som produktansvarig för mina produkter kan variera och blir inte alltid som tänkt. Det kan handla om support av väldigt lättlösta problem, till case där jag behöver sätta mig in i kundens program till ett PLC, där det kan bli väldigt komplext. Utöver den dagliga supporten jobbar jag med att marknadsföra mina produkter som kan innebära förberedelser inför nya lanseringar och en hel del dokumentation.

VAD HAR DU FÖR BAKGRUND SOM GYNNAR DIG I DETTA ARBETE?
2019 kunde jag titulera mig som utbildad Automationsingenjör och innan det har jag jobbat större delen av mitt arbetsliv inom industrin och då inriktat mig mot elektronik och plast. Jag har även jobbat med försäljning och kundsupport tidigare så även därifrån har jag med mig en del pusselbitar i bagaget hoppas jag. 

HUR MÅNGA TILLVERKARE HAR DU ANSVAR FÖR OCH VAR FINNS DE I VÄRLDEN?
Mina leverantörer är Crouzet som har sitt säte i Frankrike och Tosibox som är finskt. 
Crouzet tar fram komponenter anpassat till bland annat flygindustrin, kärnkraftverk och industriell automation. Där jag specialiserat mig på deras produkter inom industriell automation med PLC:er samt att jag ansvarar över Crouzet’s tid- och kontrollreläer.
Tosibox produkter är industriella routrar som skapar en säker VPN-tunnel mellan enheter så att man kan kommunicera på distans utan att behöva ta sig till sin enhet som kanske befinner sig väldigt långt bort. Perfekt vid övervakning eller kanske justeringar i till exempel en PLC.

VAD ÄR DEN VANLIGASTE FRÅGAN FRÅN KUNDER?
”Kan du ge mig en ersättare till mitt gamla Syrelec relä?”
Det är den vanligaste frågan jag får. Kunden behöver hjälp att ta fram en ersättare av Crouzets äldre tidreläer. De äldre reläerna kan vara riktigt kluriga att hitta en ersättare till, men oftast går det väldigt snabbt att ta fram en ersättare som täcker kundens behov.

VILKEN ÄR DEN ROLIGASTE PRODUKTEN DU HAR I DITT SORTIMENT? 
En svår fråga, intresset för mina produkter växer mer och mer för varje arbetsdag. Jag jobbar ofta med mina tidreläer och deras funktioner så jag har byggt upp en självsäkerhet när det kommer till dessa produkter. Tosiboxs VPN-lösning är en relativt ny produkt som på ett smidigt sätt kan förenkla vardagen för många. Jag använder själv Tosibox idag när jag jobbar hemifrån i dessa covid-tider för att kunna kommunicera med mina produkter på kontoret. En intressant men ändå enkel produkt för användaren.

FINNS DET NÅGON PRODUKT SOM DU TROR MÅNGA SKULLE BEHÖVA MEN SOM DE INTE VET OM ÄN?
Tosibox är en produkt som jag tror många av våra kunder kan dra fördel av. Namnet har nog börjat sprida sig bland våra kunder men alla kanske inte vet riktigt vad den innebär. Om vi ser på hur dagsläget i världen ser ut så är Tosibox ett väldigt bra alternativ när man behöver hantera och övervaka på distans. Som jag nämnde tidigare använder jag Tosibox själv för att kunna kommunicera med min PLC och HMI bland annat nu när jag jobbar på distans.

VAD ÄR DET BÄSTA MED DITT JOBB?
Alla härliga kollegor! Men min dag förgylls lite extra när mina kunder uppskattar min support och just att jag får jobba väldigt varierat och oförutsägbart gör arbetet spännande.
HUR SER EN DAG SOM PRODUKTANSVARIG UT?
Ingen dag är den andra lik men i det mest normala läget jobbar jag med support/projektdrivning mot kunder tillsammans med säljaren. Enkelt förklarat handlar det om att ta fram rätt produkter för rätt applikation.

VAD HAR DU FÖR BAKGRUND SOM GYNNAR DIG I DETTA ARBETE?
Jag har el-utbildning i grunden och det är klart att det viktigt att förstå hur elektriska kretsar fungerar. Alla mina produkter ska oftast kopplas in i andra system så det är en fördel om man har kännedom kring olika elektriska funktioner.

HUR MÅNGA TILLVERKARE HAR DU ANSVAR FÖR OCH VAR FINNS DE I VÄRLDEN?
Den ena är Epec och har sin produktion i Finland. De tillverkar styrsystem och displayer för mobila fordonsapplikationer, så som skogsmaskiner, lantbruksmaskiner med mera. Den andra är Orlaco som kommer från Nederländerna och de tillverkar kamerasystem för mobila fordon, så som backkamera, radar eller bara en verktygskamera.

VAD ÄR DEN VANLIGASTE FRÅGAN FRÅN KUNDER?
Det är: ”Hur många kameror kan man koppla in till skärmen?”.Frågan är ju berättigad om du exempelvis har en stor maskin och vill kunna se runt om den för att säkert kunna framföra maskinen. Eller om man vill ha en extra verktygskamera som visar arbetsområdet som kan vara skymt av en stor skopa eller liknande. Att jobba med 1-6 kameror är ju inte ovanligt på större maskiner. Vi har olika produkter för att lösa detta på bästa sätt. 

VILKEN ÄR DEN ROLIGASTE PRODUKTEN DU HAR I DITT SORTIMENT? 
Det skulle nog kunna vara CornerEye och Sideview som är kamerasystem för dödzoner runt stora fordon så som lastbilar. Dessa system kan rädda liv och det känns ju både bra och är kul.

FINNS DET NÅGON PRODUKT SOM DU TROR MÅNGA SKULLE BEHÖVA MEN SOM DE INTE VET OM ÄN? 
En produkt från Epec som skapar fjärråterkomst. Det vill säga att man kan koppla upp sig mot maskinen och styrsystemet på distans för kontroll och uppdatering eller bara kolla över hur producerande maskinen är. En mycket bra hjälp vare sig man är maskinbyggaren/ägare som kanske har flera maskiner i sin maskinpark.

VAD ÄR DET BÄSTA MED DITT JOBB?
Det är den stora omväxlingen, dagarna skiljer sig alltid åt. Från att sitta med supportärenden till att resa och träffa kunder och tillverkare. Ett normalt år besöker vi de större mässorna för entreprenadmaskin för att uppdatera oss på kommande nyheter.
Hallå där med Emelie och Andreas Tosibox

Kolla in filmen! 

Se vad Andreas och Emelie gör på jobbet, både på kontoret och distans, och vad de saknar nu under Covid-19. 

Vi finns här för dig

Under många år har våra produktansvariga byggt upp bra relationer med drygt 125 olika tillverkare över hela världen. Tack vare dessa kontakter kan vi hjälpa dig med mängder av olika utmaningar när det kommer till komponenter för automationsindustrin. Tveka inte att höra av dig till någon av oss så hjälper vi dig mer än gärna med dina behov.

Klicka här för att komma till våra produktansvarigA

Klicka här för att komma till våra tillverkare

Kundsupport

Vår kundsupport svarar på alla typer av frågor.

075-242 42 00

Skicka e-post

Chatta