Ultraljudsgivare från PIL i drift på Bravikens Sågverk
Publicerat: 2013-08-20

Bravikens Sågverk ökar driftsäkerheten med nya ultraljudsgivare från PIL

Braviken tillverkar konstruktionsvirke av gran i Skandinaviens största och modernaste sågverk. Ultraljudsgivare från OEM Automatic förenklar sorteringen av virke och ökar driftsäkerheten.

Kundcase

Effektiv och storskalig tillverkning

Braviken har en modern produktion för att skapa högkvalitativt virke i flera olika längder och typer. Redan i sågverksprocessen sorteras virket efter hållbarhet. Därefter torkas det med tryckramar och konditionering för att bli stabilt i formen. Slutligen sågas det i flera olika längder efter kundernas behov. Allt sker i en automatiserad process.

Problem med detektering vid Plansorteraren

Mikael Jansson på Braviken kontaktade OEM Automatic för att förbättra sorteringen av trä i produktionsprocessen. Problemet var att deras befintliga fotoceller ibland missade att detektera trädetaljer. Träet har naturligt flera olika nyanser, från väldigt ljust till mattsvart. Tillsammans med damm i luften ledde detta till fel i detekteringen. Vi kom fram till att en lösning med ultraljudsgivare skulle ta bort dessa problem. 

Ultraljudsgivare från OEM Automatic förenklar sorteringen av virke på Braviken
“Efter övergången från fotoceller till ultraljud har driftsäkerheten ökat avsevärt. Vilket gav möjlighet att ytterligare öka produktionstakten.”
Ultraljudsgivare från PIL i drift på Bravikens Sågverk

Vad är fördelarna med att använda ultraljudsgivare jämfört med fotoceller?

  • Trä varierar kraftigt i färg, från väldigt ljust till svart. Fotoceller kan ha svårt att få tillbaka tillräcklig med reflekterat ljus från svarta ytor. Ultraljud är helt oberoende av ytans färg.
  • I dammig miljö tränger ljudvågor igenom dammet betydligt effektivare än ljus. Ultraljud klarar därför större beläggning av damm på membranet.
  • Med ultraljudsgivare kan man ställa in exakt avstånd för avkänningen och slippa bli störd av reflektioner från blanka ytor i bakgrunden.
  • Fotoceller vid en ytterport eller som är riktade uppåt riskerar att störas av solen eller elektriskt ljus. Ultraljudet bortser helt från störljus. 

Efter övergången från fotoceller till ultraljud har driftsäkerheten ökats avsevärt. Vilket gav möjlighet att ytterligare öka produktionstakten.

Teknisk rådgivning
Johan RosellJohan Rosell

Produktansvarig, Sensor & Maskinsäkerhet

076-527 84 35 076-527 84 35

Skicka e-post Skicka e-post

Kundsupport

Vår kundsupport svarar på alla typer av frågor.

phone 075-242 42 00

Skicka e-post Skicka e-post

comments Chatta